miercuri, 28 aprilie 2010

Raspunsul meu catre @Gold

Nu Vladimir Tismaneanu,Dorin Tudoran sau Marius Oprea sunt criminalii care cu ajutorul Securitatii au distrus vlaga unui popor,au omorat curajul,au spanzurat Dreptatea si onoarea unei natiuni si au impuscat in cap prietenia adevarata intre cetatenii Romaniei.NU Gold,
Eu nu sunt de acord cu ceea ce spui.Si nu ma iau in speta de persoanele mentionate .Poti pune orice nume de intelectual din aceasta tara care sa aiba varsta ta,a mea sau a oricaruia dintre cei nascuti dupa razboi.
criminalii care cu ajutorul Securitatii
Nimeni nu se naste criminal, cum nimeni nu se naste Mihai Viteazu.Noi,voi ,ei au format o institutie criminala care cu ajutorul meu al tau al altora au adus la nebunie aceasta tara.Ce s-o mai dam cotita.Dupa ce-am citit linkul pus de pP nu ma mai mira faptul ca avem clasa politica pe care o avem,ca suntem impietriti inca in mentalitatea comunista, ce mai,ca n-avem sange-n instalatie .
Am inteles @Gold ca daca nu ne-am mai ciondani pe-aici si daca am da mana cu mana,noi de-aici cu cei de pe forumul DT,va fi numai lapte si miere de maine-ncolo?
Zgreshitelia, draga prietene ! Pai daca pe timpurile alea imputite(sa zicem facute de altii,nu de noi)intelectualii nostri puneau botu' la "cantari" patriotice pt avantaje materiale,sau ierarhic administrative,despre ce mai vorbim?Iti spun io ca nici unul dintre ei n-a avut o viziune clara despre ce va fi in 10-20 ani.Ma simt, zau,"usurata" si de aceasta data,iar roseata din obrajii mei cu mult diminuata. Pai daca de la floarea intelighentiei ro aflu acu ,dupa 30 de ani , nu numai ca n-a facut nimic sa rastoarne acel regim ,dar ca a mai si pus botu la "cantari"de tot felul ,ce sa te mai astepti la omu simplu ca mine ?
Toata inteligenta Ro a plecat peste hotare de frica balaurului numit secu .Acolo ce-au facut?
de ce nu s-au organizat?
De ce s-au mancat si pe-acolo ca dreac...? Sau de ce dupa o prietenie si o condescendenta de ani, acu vin aici si ne incaiera pe noi ca pe prosti? numai de atata sunt ei in stare?
Cand am zis io ca suntem o tara de 21.999.999 de destepti si 1 prost n-am gresit cu nimic.
Mi-am zis ieri,cand am "tinut" cu puterile mele un aflux destul de mare la commenturile din topicul AVP ,ca usoara ironie cu care ai incheiat seara m-a desfiintat .Am stat si m-am gandit mai bine si uite la ce concluzie am ajuns.N-o sa putem face ,ca natie nimic daca n-avem intelectualii care ne trebuie.Nu ne mai putem baza pe nici unul dintr-aceia falsi,care sunt umflati de propriile vanitati dar de fapt sunt goi.M-a starnit @Sorincucerai si am citit! stiu ca nu-i de ajuns ca sa-miu fac o idee corecta .Dar din cate am inteles o constructie politica nu este posibila la un nivel cu adevarat modern si care sa reziste timpului fara a raspunde la provocarea doctrinara.
-pentru definirea unei doctrine trebuie mai intai sa ai intelectuali ,publicisti si comentatori politici de marca care
- gasesc calea spre idei si teme ce ar trebui sa stea la baza conceptului arhitectonic al doctrinei
-constructia doctrinara fiind in stransa legatura cu ingeniozitatea in combinarea tuturor acestor idei si teme intr-un sistem corespunzator realitatilor si necesitatilor romanesti.Politicienii au un rol major numai dupa ce aceste concepte sunt bine delimitate si definite,iar ei raspund acestei provocari.
ASA CA:
Pana ce nu s-or pune pe treaba acestia,intelectualii lu peste ,n-o sa avem NIMIC !
Ei inca sunt preocupati de propriile interese si-i doare la basca de TARA .Sunt deziluzionata PROFUND.
Mai jos am luat din contidianul articolul despre OPTZECISTI


Mulţi dintre poeţii optzecişti sau cu state mai vechi ascund sau trec sub tăcere fragmente de biografie de care vor să uite.
Dacă compromisul politic îl vor uitat, iar acest lucru îl înţeleg deoarece le pătează micuţa glorie de contestatari, ceea ce nu pot înţelege este dezvoltarea unui penibil cult al personalităţii, cenacliştii de luni lăudându-se între ei de parcă ar fi personalităţi covârşitoare ale culturii.
Foarte renumit în epocă şi aproape uitat astăzi, fiul lui Traian Coşovei, gazetar-model pentru reportajele sale din „Scânteia” anilor ’50, a fost poetul Traian T. Coşovei. El i-a „împins” spre debut pe mulţi dintre optzecişti, fiind mai bine plasat în partid, cum o spune de altfel şi Marian Popa, „dotat cu un tată scriitor, Traian T.Coşovei reuşeşte deja în 1979 să-şi publice primul volum”.

În „Suplimentul Literar şi Artistic al Scânteii Tineretului” (pe care îl vom numi pe scurt SLAST), din 10 ianuarie 1982, poate fi citită o laudatio la adresa poetului Traian T.Coşovei, laudatio la care au participat între alţii Nicolae Manolescu, Florin Iaru, Mircea Cărtărescu şi Denisa Comănescu. Florin Iaru spunea că „cine îl iubeşte pe Traian zice adio definitiv comodităţii”. Mircea Cărtărescu recunoştea faptul că „un lucru nu suport la el: scrie al dracului de bine. Dar îi trec cu vederea această scădere căci, la urma urmelor, nimeni nu-i perfect”.

Iar Denisa Comănescu a fost atât de cucerită de premiile obţinute de Traian T. Coşovei, şi mai ales de faptul că şi-a recitat versurile tocmai în RSS Tadjikistan, încât a declarat: „M-am hotărât să devin o amică fidelă a poeziei lui Traian T. Coşovei. Nimic nu-i scapă. Ai milă, Traiane! Sau n-ai milă! Dă-i înainte!”. Dacă aceste afirmaţii ar fi fost sincere, atunci de ce Editura Humanitas nu publică o retrospectivă a poeziei lui Traian T. Coşovei?!

În acelaşi an 1982, Traian T. Coşovei spunea despre „drumul cuvântului” că reprezintă „o instituţie de muncă uriaşă, de efort depus în slujba Cuvântului Partidului, trăit pe deplin cu intensitatea unui mare eveniment al conştiinţei” (Traian T. Coşovei, „Drumul Cuvântului”, SLAST, 15 august 1982, p. 1).

În multe volume cu poezii patriotice, „revoluţionare”, în fapt omagiale, apar mulţi optzecişti. Amintim selectiv aici volumul „Tineri ca patria” apărut în 1983 şi unde sunt prezenţi între alţii Paul Balahur cu poezia „Omagiu”, Nichita Danilov („Buciumaţi”), Mircea Dinescu („Grâu păzit de maci”), Magdalena Ghica („1907 Memento”), Emil Hurezeanu („Istorie”), Elena Ştefoi („Poem patriei pentru luna mai”), Grete Tartler („Repetatele înfloriri”), Matei Vişniec („Imn”), dar şi „contestatarul” Bogdan Ghiu cu un „Poem” patriotic.

Ion Stratan, decan al optzeciştilor, scria la rândul său o astfel de poezie: „Marea victorie-n ani se ascunde/ Numai rostirea poate să sape/ Lungile câmpuri, albele unde/ Duse din Roma pâna la Tapae/ Limpede limbă fără de supunere/ Numai ca florile ape rămân/ Buzele bunilor în nesupunere/ Păstrându-mi numele: daco-român” (Ion Stratan, „Daco-România”, Amfiteatru, an XI, iunie 1976, p. 2).

Chiar nu exista şi o altă ofertă pentru publicat poezii decât astfel de volume omagiale?

Îi reamintim cu această ocazie dlui Florin Iaru că revista la care a colaborat şi a trecut-o sub tăcere timp de 20 de ani, „Convingeri Comuniste”, nu a fost singura revistă studenţească din Bucureşti, după cum se plângea domnia sa într-un comentariu pe forum. Au mai fost şi alte reviste studenţeşti la Bucureşti, la unele colaborând şi personajul în cauză, precum: „Amfiteatru”, „Viaţa Studenţească”, precum şi la o revistă a uniunii tineretului comunist: SLAST.

Apoi, domnule Florin Iaru, suspendarea „Cenaclului de luni”, în iunie 1983, „la începerea vacanţei de vară”, a fost făcută discret, „de autorităţile de partid ale Centrului Universitar, aşa cum de altfel şi-au dorit la un moment dat şi membrii lui, chiar dacă hegemonia revendicată de el pentru reprezentarea naţională nu-i justificată”, după cum afirmă Marian Popa în „Istoria literaturii române de ieri pe azi” ( pp. 602-603). Aşadar, nu vă mai legaţi de falsa disidenţă anticomunistă cauzată de suspendarea „Cenaclului de luni”.

Apoi îmi sugeraţi că v-am inclus la grămadă, fără să ştiu cum stăteau lucrurile. Atunci, domnule Florin Iaru, vă asumaţi textele proletcultiste ale lui Nicolae Manolescu, precum şi cele semnate de Ovidiu S. Crohmălniceanu? Cum vă explicaţi faptul că Mircea Cărtărescu a fost ales vicepreşedinte al Societăţii Literare a Studenţilor, alături de Radu Călin Cristea, un alt coleg de generaţie, sub tutela atentă a politrucului Ion Dodu Bălan, în anul 1978? Această informaţie este publicată chiar de revista unde aţi colaborat cu onor: „Convingeri Comuniste” (nr. 4, 1978, p. 1). Iar în final vă asumaţi scrisorile lui Andrei Pleşu către Nicolae Ceauşescu? Acceptaţi diagnosticul de plagiat pus de Adrian Marino privind titlul „Minima Moralia”, luat fără pic de jenă de la Th. Adorno?

Dincolo de aceste răspunsuri, dacă vor veni, pentru cititori trebuie să oferim o imagine cât mai fidelă despre poezia şi literatura optzecistă. Pentru optzecişti, literatura română „a făcut o gaură în cer”, cum afirma Florin Iaru în SLAST (25 februarie 1989, p. 3). Iar pentru Mircea Cărtărescu „generaţia '80 este în primul rând singurul grup literar din ultimii 50 de ani (de la avangarda istorică şi generaţia criterionistă încoace) care a reevaluat în mod conştient arhitectura literaturii române. (...) Concret, ea a realizat un câmp ideatic şi artistic incofundabil, care ordonează şi coordonează toate eforturile scriitorilor generaţiei, în ciuda diversităţii lor frapante” (Mircea Cărtărescu, SLAST, 16 decembrie 1989, p. 3).

O foarte interesantă sinteză despre optzecişti a făcut-o Marian Popa în „Istoria literaturii române de ieri pe azi”. Despre Florin Iaru aflăm: „Cine a stat în preajma lui o oră şi-a dat seama că el este un tipic hiperactiv, printre ale cărui psihosindroame organice specifice se numără şi logopatia. Iaru nu trebuie deci explicat prin considerarea unor opţiuni tehnice în deliberări de structurare. (...) Muzical vorbind, fluxul poetic este un legato servind un insolit predicitbil. Iar practic, acest tip de poezie pretinde o adevărată lectură nesfârşită: adică una ce poate fi oricând întreruptă” (p. 619).

Chiar şi Traian T. Coşovei a intuit că poezia lui Iaru „este aidoma unei valize ticsite care se desface catastrofal pe peron în clipa plecării trenului” (SLAST, 11 decembrie 1982, p. 2).

Despre Bogdan Ghiu, Marian Popa spune că „scrie având drept obiect poezia”, dar „mai trebuie să se demonstreze caracterul poetic al textului, reprezentând în mai toate cazurile aporii prescurtate” (p. 621). Bogdan Ghiu a fost descris şi de Traian T. Coşovei în uşoara sa ironie: „Se spune că marmura Universităţii ar fi tresărit la auzul paşilor săi rari în acel loc unde până şi piatra e tobă de carte” (SLAST, 3 aprilie 1983, p. 9).

Iată acum şi radiografia generaţiei de poeţi optzecişti descrise la aproape două decenii distanţă de Marian Popa: „Aceşti tineri cresc în mijlocul culturii şi literaturii, trăiesc într-o relativă mondenitate şi automatisme ale culturii pop: dar via eminentia le e aproape fără excepţie străină, via negationis impură, via moderna nu le este la îndemână deoarece cultura primează şi ea e întotdeauna totalmente lacunară. (...) Cultivaţi, simulând din dezabuzare dinamismul, ei reuşesc să-şi prezinte inteligenţa drept talent şi talentul drept sinceritate; profesionalismul, lipsa de idei structurante şi de iluzii favorizează exerciţiul unei poezii ca şmecherie: poezia e dată drept şmecherie, şmecheria avansată drept noua formă de poezie. Pe de o parte se refuză poezia altora, dar se parafrazează, se parodiază şi chiar se plagiază manierele altora în lipsă de idei formative, avansându-se drept poezie texte rezultate din glosări, adaptări, adnotări şi conspectări care se îndreaptă tot mai mult spre trecut. (...) Nu au observat acest lucru judecătorii ei handicapaţi din generaţiile anterioare, cu pregătire profesională mai scăzută, precum şi cei impresionaţi de noutate, care au uitat că un contestatar sau un nonconformist nu pot funcţiona dacă nu există ceva solid de contestat” (pp. 605-606).

Nu putem încheia fără să argumentăm în două fragmente poetice comparative sentinţa clară a citatului de mai sus:

Florin Iaru, poezia „High Way Fidelity” publicată în 1984 şi dedicată lui Tudor Jebeleanu, fiul comunistului ilegalist Eugen Jebeleanu:

„(...)- Ce faci aici, Albă ca Zapada?/ -Trotuarul fac, lupule, numai trotuarul./ -De ce şi pentru cine, puicuţo?/ -Pentru nimeni – a răspuns fetiţa cu chibrituri – pentru nimeni şi pentru bunica./ -Drăgălaşo, nu ţi-e frică aici la marginea lumii?/ - Ai tu ceva, lupule, ceva care să-mi crească alcoolemia, combustia internă, bucuria?/ -Are lupul, gagico, are în sticluţă/ un suflet lichid de bunicuţă/ ia întinde-ţi botu încoa/căţea!”.

Şi acum un fragment din poezia unei alte generaţii:

„ne-am uitat cu subînţeles unii la alţii/ am deschis repede cartea cum ai deschide/ fereastra dinspre grădină în zorii zilei/ câştiguri şi pierdieri scria acolo negru pe alb/ dar într-o limbă de care nu ne mai aminteam/ câştiguri şi pierderi scria – într-un timp/ care de mult timp nu mai era al nostru” (Virgil Mazilescu, „Luceafărul”, 2 septembrie 1978).

P.S. „Eu nu prea înţeleg ce tot vorbiţi, pentru că eu sunt un poet medieval care scrie poezie simbolistă despre contemporaneitate!” (Ion Stratan, „Amfiteatru”, decembrie 1978, p. 4). 

vineri, 23 aprilie 2010

Ninge pe Istru

Ninge pe Istru
Viorel Padina (2004)






salut, mey, aici neaua e alb-albastruie, iar geru-n fereshtri scrise o gracioasa fantasma,

miroase a spazt inghetzat, a stridie tanara, a coaja de salca, de melci, cu mireasma

de pamant, de cuib, de leandru jupuit, de spichinat, de obligeana, de sin verginal, de isma,

arome si imagini ingemanate, concrescute intr-un singur hallo, de o dulc-amaruie carisma

stau pe malul Istrului violet, cuprins in acest moment de gheatza la mal si de cetzuri in zare,

undeva in lunca de salcii si plopi, de rachitzi si salcam traozneshte o creanga-n carare,

e poate un iepure, un mistretz, un caztel sau un biet omuletz cu desaga de uscaturi in spinare,

sau poate o vidra, un vanator luand in catare ochiul umed al unei aburinde caprioare…



Am preluat de pe blogul lui AVP aceasta poezie ,care mi-a creat o emotie deosebita.Nu am perceput-o ca pe un pastel de iarna,cu toate ca-i banuiesc autorului ei o sensibilitate iesita din comun fata de natura ( vezi Cartea Padurii ),ci mai degraba ca pe un protest politic.
Stiu ca-i este greu ,din punct de vedere social ,lucru care nu ar fi permis intr-o societate normala si el ,cu dese rabufniri in acest sens,isi arata dezaprobarea fata de neputinta politicienilor de a pune pe roate o natiune, care sufera vadit de pe urma unei lungi ierni comuniste.


O alta poezie minunata,intitulata Ninge pe Istru


Ninge ca-n abecedarele de altădată, cu-o zăpadă caldă ca o pălmuţă de vată imaculată şi-atât de densă încât în depărtare pare o ceaţă sfumată, contopindu-se la marginea zării cu norii plumburii şi cu liziera pădurii de sălcii şi ulmi cenuşii. La ferestruica vizuinii, doi pui de vidră cu ochii rotunzi şi umezi se giumbuşlesc precum orice copii, în timp ce mierla cu ciocul galbin ca bobul porumbului şi cu ochişorii mierii îşi scaldă-n omăt aripioarele negre, cu inflexii vineţii. Nu se aude niciun zgomot, decât foşnetul Dunării izbindu-se molcom de mal, iar de undeva din amonte, dinspre cabana bătrânului pădurar – care nu mai are nici măcar un dinte în gura-i afumată de lulea ca un horn ancestral -, răzbate uimitor de dulce, de melancolic şi clar ca apele unui diamant de cleştar, un sunet de fluier or de caval…

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Salutare Lume !

A fost blogul meu,pe o alta platforma,pe care l-am sters ,ca pe o adresa de flotant.Imi pare bine,ca am ajuns acasa,unde chiar daca sunt singura ma simt comfortabil.
Am sa va arat si commenturile,mare parte din ele conjuncturale .Nu am rezonat sau "consonat" dacat cu putina lume.Chiar f putina.



Salutare Lume !
By monyf51
Mi-am facut blog.Hi,hi,hi!!!!!

Asta ,datorita AVP -Viorel Padina, poet care ne-a cam obligat sa ne facem cont in :roll: si…din greseala-n greseala ,pana-n victoria finala-blog :oops:

V-astept si pe la mine ,chit ca n-o sa prea am timp de voi.Hai,pa !

Acest articol a fost scris pe 11 aprilie 2010 la 10:28 AM şi este înscris în Salutare lume !. Poti urmari orice raspuns la aceste articole prin intretinere RSS 2.0. You can leave a response, or trackback from your own site.

25 Răspunsuri la “Salutare Lume !” r r
goldmundr spune:

13 aprilie 2010 la 10:49 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
http://www.youtube.com/watch?v=svR3iXKTJvc&feature=related
Buna,Monica.
Acum ne intalnim pe bloguri,inainte ne intalneam la un cafe frappe,sau la un cei ca sa dansam si in fata unei librarii ca sa prindem o aparitie noua.
Ce s-au schimbat timpurile.(fiul meu isi comanda toate cartile in Amazon-internet!)
Adresa de mai sus cuprinde un titlu pe care l-am ascultat in anul 1972….Era un single pe un plastic de o culoare aparte(nu negru,ca de obicei)si avea miros de guma de mestecat!-probabil ca mirosea a “vest”,pe care l-am ascultat impreuna cu prietenii toata vara aceea.Nu visam atunci sa-i vad vreodata in concert….
Ma bucur ca ti-ai facut blog,insula ta,pe care te poti retrage.
Mult succes!
PS
Acum am ceva timp -am atest medical inca cateva zile,dupa care s-a dus cu “dolce far niente”
Sa auzim numai de bine

goldmundr spune:

13 aprilie 2010 la 9:44 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
Monica,ai facut pasul pe Luna cu acest blog….
Cum e?Am auzit ca e obositor,dar sper sa te bucuri de anturajul tau,de insula ta pe care te poti retrage….(inainte ne intalneam la un “cafe-prappe”cu prietenii,la un “ceai”sa dansam,in fata librariei,sa prindem o noua aparitie-ce s-au schimbat timpurile!)
Parafrazandu-l pe Nietzsche,iti urez sa privesti varful muntelui destul,atunci si varful muntelui va emana din tine…..

monyf51 spune:

13 aprilie 2010 la 11:42 AM
GoldMund ,
este greu ca orice munca pe care n-o stii s-o faci sau n-ai indemanare.Asta in ceea ce priveste tehnica.Dar sunt sigura ca voi razbi cu asta.Ma gandeam deseori ca nci lopata n-o poate tine in mana oricine
Cel mai greu este cu scrisul,care nu-mi e l’ indemana,ca daca ar fi asa ar exista mult mai multi scriitori si un nr imfim de cititori si admiratori.A fost o provocare din partea lui AVP si pt ca tehnica e si ea o treaba serioasa ne-a facut si pe mine si pe Stely sa cadem in pacat(greseala) si ne pomeniram cu un copil de fiecare, de care este greu sa ai grija grija,ca si-n real.Plus ca-ti trebuie timp,pe care altfel l-ai fi petrecut cu prietenii .Sa vedem GoldMund,sa vedem ! Timpul le va rezolva ,pe toate.
Multumesc pt vizita si fiti sigur ca veti fi un oaspete de seama al meu si aici si in real! Va imbratisez romaneste ,prietene.

tatonul.aa spune:

11 aprilie 2010 la 8:59 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
@Monica,
Îmi pare rău că am păstrat tăcerea până acum. Nu sunt deloc în formă. Probabil nici nu voi mai putea fi.

Mult succes în cele ce vor urma pe blogul pe care l-ai deschis la sugestia Maestrului. Un Maestru care dă şi sfaturi bune.

aa, ariciosul

monyf51 spune:

12 aprilie 2010 la 7:29 AM
Tatonul aa,multumesc pt comment,dar ma ingrijoreaza starea dvs.Va stiu dle aa de muuuulta vreme,dar erati un pontos chitros ,dar frumos,asemuit mai mereu cu Toma Caragiu.Sa stiti ca si pe mine si pe sotul meu,ne cam doare peste tot,dar nu ne lasam doborati de boala si mergem mai departe.Va doresc dvs si familiei numai bine iar primavara asta capricioasa sa va aduca cat mai putine neajunsuri.Mai vorbim !

neamtu tiganu spune:

11 aprilie 2010 la 8:41 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Bunica
de Ştefan Octavian Iosif

Cu părul nins, cu ochii mici
Şi calzi de duioşie,
Aieve parc-o văd aici
Icoana firavei bunici
Din frageda-mi pruncie.

Torcea, torcea, fus după fus,
Din zori şi până-n seară;
Cu furca-n brâu, cu gândul dus,
Era frumoasă de nespus
În portu-i de la ţară…

Căta la noi aşa de blând,
Senină şi tăcută;
Doar suspina din când în când
La amintirea vreunui gând
Din viaţa ei trecută.

De câte ori priveam la ea,
Cu dor mi-aduc aminte
Sfiala ce mă cuprindea,
Asemuind-o-n mintea mea
Duminicii preasfinte…

monyf51 spune:

12 aprilie 2010 la 7:11 AM
NT,
Sa inteleg ca ti-ai cerut scuze?merci de poezie ,dar pe o doamna ,indiferent de varsta o cam ia depresia la o asa lacrimogeno-declaratie.Mai demult,sub semnul anonimatului ,eu ti-am trimis o poezie de Pablo Neruda parca ,nu mai stiu .

AVP spune:

11 aprilie 2010 la 6:17 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Uite cum se face: in timp ce esti logat (sau autentificat), mergeti pe blogul WordPress.com pe care vreti sa-l bagati in blogroll, iar pe uram pe bara de sus a Panoului vostru de control, la rubrica Blog Info (Informatii despre blog), pe care o deschideti tinand degetelu mouselui pe butonasu de-acolo si, in fine, faceti clic pe optiunea “Add to blogroll” (Adauga la blogroll).

Succes !

ps.Daca vreti sa schimbati limba interfetei (din engleza in romana, sau invers), vedeti ca pe bara de unelte din stanga exista casutza “Users” (Utilizatori), inlautrul careia apasati pe optiunea “Personal settings” si dupa ce ajungeti in aceasta pagina mergeti la Interface language (limba interfetei) si alegeti de-acolo engleza sau romana, dupa cum preferati. Paa… Vedeti ca nu mi-e frica de concurentza voastra ?

stelyionescu spune:

11 aprilie 2010 la 5:42 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
moni,
vad ca ai blogroll ..cum l-ai scris?

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 6:02 PM
Yessss!!!!
Am reusit singura

stelyionescu spune:

11 aprilie 2010 la 4:47 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Deci n-ai reusit sa-l treci pe maestrul AVP in blogroll ..Ce bineee ! Ca ramineam de caruta ! Asa ne spune la amindoua odata ..Fii atenta ..Ce drac de topic sa fac eu, mai fata !Las’ ca vad eu miine ..
Te pup si paa ! pe miine !

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 5:41 PM
Pai sa ne chemam vecinii si prietenii Ca poate ne scot….
Ma bucur pt tine ca …esti in competitie…cu mine
Eu ma bucur c-ai reusit si ca este asa frumos.Si poate-mi zici si mie cum te trec pe tine in Blogrollul meu,prietena mea !

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 3:04 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Mai vb cu siguranta,pt ca la fel de important ,prietene ,esti si tu pt noi.Bineinteles ca si Doamna ta ,pe care-o sarut si-i doresc sanatate cu carul.
Daca ne-ai zice si cu ce se mananca blogrollul asta si cum se pune, ce bpustiu de bine mi-ai face, ca d’aseara am vrut sa te pun fara vreo pretentie,alooo…
Dar, mai bine …lasa …ca tot descopar io pana la urma .Numa’sa nu crezi ca ma dau tzantzose si d’aia nu te trec

AVP spune:

11 aprilie 2010 la 2:22 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Vezi ca te-am trecut in my Blogroll, ca si pe Stely E prima data cand trec pe cineva in my Blogroll inainte de a ma trece el pe mine, aloo…

Asta ca sa v-arat cat de importante sunteti pt mine…

Hai ca poate mai vbim.

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 3:16 PM
Mai vb cu siguranta,pt ca la fel de important ,prietene ,esti si tu pt noi.Bineinteles ca si Doamna ta ,pe care-o sarut si-i doresc sanatate cu carul.
Daca ne-ai zice si cu ce se mananca blogrollul asta si cum se pune, ce pustiu de bine mi-ai face, ca d’aseara am vrut sa te pun fara vreo pretentie
Dar, mai bine …lasa …ca tot descopar io pana la urma .Numa’sa nu crezi ca ma dau tzantzose si d’aia nu te trec

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 6:07 PM
AVP,
Sa fiti mandru de mine ! Este asa cum ati zis,sunt dasteapta foc,manca-m-ar mama
Sunteti primul pe blogrollul meu !

AVP spune:

11 aprilie 2010 la 1:52 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Iti zic si tie Bine ai venit in Blogosfera, my Mony ! Sunt convins ca la cat de agera si pleena de curiozitate esti nu te vei lasa pana nu vei desface noua ta jucarie din toate shuruburile, apoi vei incerca sa le pui la loc, apoi vei fi enervata ca n-ai alti vizitatori decat pe vechii-ti pretini rh, nt, agaX si altii din aceeasi farina, plus dora cu zambetele si cu vorbele sale de circumstanta, plus, biensur, my Stely, ca sa-ti intoarca vizitele, dupa care, in fine, va veni si supalarea mai mult or mai putin voalata pe mandea, ca n-o sa te vizitez mai niciodata, nu de alta, dar pt ca io nu ma joc in hyperspatz, draga fata

Hai pa, succes in distractia ta !

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 2:14 PM
AVP ,

Multam frumos .
Intr-adevar de azinoapte e o distractie,dar la cata distractie am avut parte la viata mea ,ma gandesc ca n-o sa ma tina mai mult de 3 zile,timp in care fii sigur ca nu te voi neglija.Nu am sperat nici macar la aceasta vizita ,d-apoi sa mai astept si altele? Stiind si intelagand de la-nceput ce munca “prestezi” ,te-am respectat si te voi respecta mereu.

Iti doresc si eu succes si multa sanatate ,prietene !

Thank you!

stelyionescu spune:

11 aprilie 2010 la 12:01 PM | Autentifică-te pentru a răspunde
Zi,asa !? Ii raspunsesi lui RH si mie ,ca fusei dragalasa cu tine,nu?
Bineee ..nu ma-i pupi raspuns ,decit pe blogul lui AVP . :roll :
Hai pa ..

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 12:44 PM
My Stely,nu fi geloasa.Am vrut sa arat ca bunul simt functioneaza si in tabara care-i banuita ca nu poseda asa ceva.Si apoi,mey el este chiar primul care mi-a vizitat blogul

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 11:28 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
R.Humor
Uite ca la tine pot intra fara legitimatie
Esti nedreapta cu unul ca @NT !

Iti faci iluzii !! nu intri aici decat in conditiile mele.
Celalalt nu-l mai dau,pt ca n-ai avut nici macar rabdarea sa administrez(sau macar sa invat ceva ca zbaaang si mizeria )
NT,care se lauda ca e un om citit,sa nu stie sa vb decat cu nea…. .indif daca acela este o personalitate?
Pai si asta care sta sub mine si a fost sculer matriter nu mai vb cu nea.
Cu reeducare calma si prieteneasca ,poate sa ne obisnuim si noi sa ne schimbam comportamentul.Uite,io imi cer scuze ca v-am facut(elegant ) in toate felurile,voi sunteti?
Pana atunci sa auzim numai de bine.

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 11:18 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
La @Avp nu pot intra nici logat…
Inseamna ca a prins frica mea !
Pai cum altfel ,n’asha ?
Radu Humor

Radu H,atunci cand um om iti spune ce nu-i place ,nu dai buzna-n casa lui,asa, ca-ti place tie :lool:
Obisnuieste-te omule cu buna crestere .

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 11:14 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
Uite R Humor ,le-am recuperat Le dau pe acelea in care vb frumos:
Humor

Sa-ti traiasca al (aia) micu’ !
E tare scump(a) ….
Radu Humor

stelyionescu spune:

11 aprilie 2010 la 10:54 AM | Autentifică-te pentru a răspunde
salutaree moni!
pai,nu se putea sa nu consonam noi amindoua? Gresii eu ,gresisi si tu Doua vestale zurlii

monyf51 spune:

11 aprilie 2010 la 10:58 AM
Il stersai din greseala pe Humor pe care dorii sa-l pun,dar intai sa vb frumos ,nu ca la el la Cuca !Daca da dovada de bun simt ,dar nu extremist ,pupa daca nu,nu.

Autenticitate sau xerox-ism ?

Autenticitate sau xerox-ism ?
By monyf51 a fost al treilea meu post ,interesul "prietenilor" scazand ,fatis.In urma unui incident cu schimburi lingvistice m-am hotarat instantaneu sa revin in lumea mea.


Unul din lucrurile la care te astepti cel mai putin sa gasesti la mine este romantismul.Dar nu acela pe care unii il inteleg ca o stare de visare sau melancolie bolnavicioasa ci acel romantism creator de stari emotionale benefice si constructive.Sunt convinsa ca romantismul meu se inscrie in placerea de a ma impotrivi rigorilor, a ordinii impuse de cutume, iesind de multe ori din conventionalul inconjurator. Mi-am exprimat deseori sentimentele direct,fara ocolisuri nu stiu daca as gasi la mine prea multa originalitate,ca daca s-ar fi intamplat sa fie asa eram demult artista.Libertatea am gasit-o ca un mijloc esential in exprimarea sentimentelor, folosindu-ma de o totala sinceritate pentru a o savura din plin. Nu am fost pe placul multora,tocmai pentru spontenaitatea replicelor mele,dezvelite de conventionalul inconjurator si daunator ,dar am cautat totdeauna compania oamenilor tocmai pt descoperirea universurilor in care se misca ei si placerea de a le zgandari ,de a le perturba platitudinile.Fiecare-si deseneaza singur romantismul,nu cred ca este o formula clara a lui,dar deseori in “reveriile”-mi destul de materiale ,nu ma vad decat in prezenta a cel putin unui partener de conversatie.Intamplarile din viata mea si bune si rele le-am depozitat exact ca tablourile ,intr-o pinacoteca,din care scot din cand in cand cate unul ,pentru a privi tusa si culoarea pe care am pus-o momentului respectiv.Fara sa fiu lipsita de modestie si in ciuda a ceea ce gandesc ,probabil, altii despre mine,filosofia existentiala pe care mi-am faurit-o pe propriile-mi dogme m-a invatat sa fiu ,mai mereu ,multumita de mine.


stelyionescu spune:

16 aprilie 2010 la 6:17 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Salve,moni !
Imi place f.mult raspunsul .Am fost putin ingrijorata de modul cum ai sa interpretezi interventia mea.. Ai dreptate ,nu putem “consona”in totalitate ,chiar si clone de am fi Si,da..nu m-am indoit pina acum de zestrea ta ,de altfel ,remarcata de mine inca de la inceput..
Ramiia asa cum esti,draga mea moni ! Relatia noastra din virtualitate trebuie sa ramina nealterata de astfel de chichite de interpretare ..

monyf51 spune:

16 aprilie 2010 la 1:55 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Stely,
Consonanta cum o denumesti tu,nu are de suferit deloc dpmdv.Asta pt ca eu imi respect dogmele mele si nu cele impuse de altii.Parca asa am zis. Cum si tu ai principii dupa care te misti.Suntem cam tandea pe mandea, cu alte cuvinte.
Eu ma si bucur ca suntem in divergenta,ca daca-am fi fost “clone”ar fi fost f.trist mey
Sper ca nu te-ai indoit niciodata de sinceritatea,flexibilitatea,libertatea, toleranta si increderea cu care am venit si eu ,ca zestre,in prietenia noastra
Romantismul mi-l asum in cele scrise de mine,ca si stare ;am explicat insa, ca se bazeaza pe desenul,sau amprenta mea ,emotionalul fiind parte a romantismului meucum si rationalul,atata timp cat ma simt departe de a “papa ” cam tot ce zboara.
De aceea am zis ca sunt multumita de mine in relatia mea cu mine si cu oamenii .

stelyionescu spune:

15 aprilie 2010 la 10:40 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Monica,
daca este adevarat ceea ce spui , inseamna ca eu nu te cunosc asa cum am crezut !?

…Fara sa fiu lipsita de modestie si in ciuda a ceea ce gandesc ,probabil, altii despre mine,filosofia existentiala pe care mi-am faurit-o pe propriile-mi "dogme" m-a invatat sa fiu ,mai mereu ,multumita de mine
Cred ca povestea cu consonanta a fost o mica iluzie!?
In primul rind eu nu am fost mai mereu multumita de mine ..
Doamne ,cit de multe am sa-mi reprosez!! Cit despre dogme ,m-am ferit de ele .. Intotdeauna m-am ghidat dupa principii , ca spre ex.: neingradirea libertatilor , de orice natura ;toleranta ,increderea in oameni ,flexibilitatea in gindire ,au constituit de asemenea repere de viata ptru mine ..
Dar ,desi pare ca suntem putin in divergenta ,nici nu se pune problema sa nu te consider in continuare cea mai buna prietena a mea din “hyperspa..”

neamtu tiganu spune:

15 aprilie 2010 la 6:53 PM Autentifică-te pentru a răspunde
A gasi un echilibru intre emotional si rational e extrem de greu.
Tu insa, esti complet emotionala, chiar daca zici ca n-ai fi romantica, de altfel tipic femeiesc.

Romance Celebre- Sarmiza Bilcescu-Alimanesteanu

Sarmiza Bilcescu-Alimanesteanu
13 aprilie 2010 prin monyf51


1867 – 1935
Eheiii!!!
Treaba grea cu blogul asta al meu.Sa scriu in el,sa nu scriu, asta este intrebarea ! Poate asa ,”priateli” de dincolo,de la AVP si-or mai schimba parerea despre mine? Pai sa scriu numai pentru asta?
Adevarul este ca imi place sa-mi astern pe o pagina gandurile,dar asa,in felul meu,direct si fara pretentii literare.Ce-o iesi,om vedea.
O sa pornesc astazi o serie de posturi dedicate femeii,starnita fiind de”priatelii”mai sus amintiti ,care in marea lor infatuare bahica nu prididesc sa se foloseasca ,atunci cand nu au suficiente argumente,de deja celebrul dicton”inteligenta unei femei este frumusetea sa”.
Ideea postarilor inchinate “femeilor celebre.ro “a mai avut ca sursa de inspiratie un interviu citit de curand,care m-a impresionat extraordinar.Am sa vb insa despre el mai tarziu,cand am sa ajung la femeile celebre romane din zilele noastre.
Am sa incep astazi cu
Sarmiza Bilcescu – Alimanesteanu 1867 – 1935

Asta pt ca aceasta amazoana a boierimii.ro s-a nascut in aceeasi zi ,25 aprilie,cu bunica mea dinspre mama.Tauroaicele sunt intr-adevar niste femei incapatanate ,dar destepte si tenace,nimic din ce-si propun ,indiferent de greutati,neramanand nerealizat.
Asa s-a intamplat si cu aceasta tanara ,care ajutata si de pozitia sociala venind dintr-o familie strans asociata cu cea a lui Ion C. Brătianu a spart mituri si s-a inscris cu brio in lupta femeilor europene de emancipare.

Sarmiza a fost însoţita în Franţa de către mama ei, o feminista auto-declarata ,iar in 1887 se inscrie la Facultatea de Drept din Paris.Inscrierea sa intampina mari greutati atat din partea corpului profesoral al Facultatii de Drept ,dar mai ales din cauza mitului timpurilor sale: “antinomia dintre termenul student si femeie”,mit pe care-l sparge si , cum chiar ea a povestit: “primirea din partea profesorilor a fost glaciala, iar primirea din partea studentilor a fost facuta cu foarte mult respect” .
Cate potentiale studente nu au facut oare cale intoarsa in momentul in care portarul Facultatii de Drept din Paris, sau din orice alta tara in vremea respectiva, le-a anuntat glacial: Femeile nu sunt acceptate. Si cate mame au avut taria sa treaca peste acest refuz si sa raspunda secretarului Facultatii: « Cum, Domnule, intr-o tara in care este scris pana si pe usile inchisorilor: Libertate, Egalitate,Fraternitate, dvs impiedicati o tanara sa se instruiascadoar pentru ca este femeie?».
Cu toate acestea, după finalizarea primului ei an de studii, profesorul Colmet De Santerre cel care se impotrivise cu mare inversunare admiterii ei,se adresează corpului studentesc,laudand-o, menţionând ca Bilcescu a dovedit o exemplara conduita ,dincolo de intransigenta masculina, mulţumindu-i si salutand-o ca pe o sora.Discursul a fost primit cu aplauze de către public.
In 1891,dupa ce fusese prima studenta a Fac de Drept din Paris, Sarmiza Bilcescu devine prima femeie din lume ,care a obtinut titlul de Doctor in Drept la Universitatea din Sorbona. In 1880 isi mai obtinuse un titlu de doctor o alta femeie, Christina Cutzarida, prima femeie din RO care obţine un doctorat în Medicină.
De asemeni, Sarmiza Bilcescu a fost si prima femeie avocat din Europa,dar se pare ca nu a practicat prea mult avocatura .
Casatorindu-se cu Constantin Alimănişteanu şase ani după ce a fost admisa la barou, se retrage din profesia ei, în timp ce ramane activa în cercurile feministe, fiind printre membrii fondatori ai Societăţii Domnişoarelor Române (Societatea română de fete ).
Impreuna cu Ana Haret, Sabina Cantacuzino şi Maria N. Filipescu, ea a creat in 1915 un comitet prezidat de Regina Maria, care, pentru un timp, fără succes a militat in continuare în favoarea oferii unei educaţii suplimentare pentru femeile carora le- a fost refuzat accesul la învăţământ superior.
De cate ori viata reala .ro,literatura .ro , cinematografia.ro au incercat asezarea femeii.ro la rang de model,zidul intolerant al barbatilor .ro s-a dovedit destul de rezistent evidentei emancipari a femeilor femeilor.
Viata si lupta pentru recunoasterea acestui curent feminist si in Ro a fost zugravita in termenii cei mai frumosi intr-un roman biografic scris de Mihail Farcasanu si publicat în 1947 sub pseudonimul Mihai Villara .Editura ICR ar putea sa reediteze aceasta biografie ,mai ales ca M.Vilara a mai fost publicat de aceeasi editura cu ”Frunzele nu mai sunt aceleaşi”



13 aprilie 2010 la 3:10 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Mult succes în continuare! Din inimă!

O întrebare absolut nevinovată, însă tot tatonească:
-”nu cumva, întâmplător desigur, ai păşit pe urmele mele şi implicit, te-ai molipsit de verticalism aricios, însă în plus cu o evidentă tentă de feminitate?”

O glumă, fără îndoială. Nu?

moş aa,
în încercare de refacere psihică (revenirea la vechile obiceiuri – sâc!)

PS. Aştept cu nerăbdare ŞI povestiri autentice.

monyf51 spune:

13 aprilie 2010 la 8:35 PM
aa,
n-aveam nici o idee la bibilica,zau.Si n-am incercat sa ma iau dupa nimeni.Mi-a cazut in mana asa cum am scris in motivare un interviu al unei balerine.ro,Alina Cojocaru,prim solista la London Royal Ballet Company de care auzisem tangential,interviu care m-a impresionat de-adreptul.Aceasta minunata tanara tine prima pagina(nici nu ma pricep cum sa formulez)a afiselor marilor scene ale lumii,iar noi vb despre toate prostiile tzoapelor de pe Dambovita. De-aici ideea.S-a intamplat ca Sarmiza Bilcescu sa se inscrie printre pionerele feminismului si sa-i gasesc poza pe o serie de timbre din 2006.Treaba cu verticalismul este relativa ,la fiecare gasindu-se noduri sau nodulete din care pot incolti frunze bune sau rasuri .N-asa?Ma bucur ca va simtiti mai bine,socializarea este o terapie excelenta.O stiu din proprie experienta.
O sa va vizitez imediat ce veti scrie continuarea la povestea dvs .Cu nerabdare.Deja am citit ceva in asta seara.

AVP spune:

13 aprilie 2010 la 11:07 AM Autentifică-te pentru a răspunde
Cel mai mult imi place de didiloiu ala de pe frontispiciu, cu care as putea ilustra si mai bine, cred, Planeta-Ou…

Thank you, poate mai trec pe-aci… (cu conditia sa n-apara n.tiganu sau r.humor )

monyf51 spune:

13 aprilie 2010 la 11:21 AM
Imagineaza-ti ca ipochimenii m-au felicitat pt micut
Pai mi-as pune io nepotii sa stucheasca toti in ei

AVP spune:

13 aprilie 2010 la 11:05 AM Autentifică-te pentru a răspunde


monyf51 spune:

13 aprilie 2010 la 11:18 AM
Vi-l ofer pe didiloi cu placere maestre AVP,mai ales ca nu-mi apartine .E de pe net si am crezut ca ilustrez cel mai bine nasterea acestui blog.Multumesc ca ma vizitezi ,dar conditionarile nu-mi plac nici atunci cand se refera la cei mentionati. Am sa tin cont insa de doleante avand in vedere ca mult mai drag imi e sa stau de vb cu prietenii decat cu “priatelinost” :B

AVP spune:

13 aprilie 2010 la 12:06 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Dear Moni, io n-am zis ca n-ai voie sa stai de vba cu orisicine sau ca ma voi supala pe tine daca te-oi prinde cu tzaganu la portita, ei bine, ci doar ca atunci mi-ar fi cam rusine ca tu, desi te declari inamorata filologic de poesel si te tragi de sireturi cu el, creditandu-l chiar si – te pomenesti – cu titlu de filosofel, totusi n-ai da nicio para chioara pe experienta si concluziile sale in legatura cu ipochimenii astia, si le-ai mai acorda o sansa, una singura, pai cum drea, uitand pana si filosofia cea mai simplicissima de la Romanica: si anume, aia de te-nvata ca lupu-si schimba paru, dar naravu ba…

Treaba ta, bloaga ta, tu oricum vei ramanea in ochii mei Moni din Oltenia, indiferent ce vei face, mey… Dar zau, n-am timp sa trec pe-aicea, chiar daca tu-ti vei mai face drum pe la casutza mea of hyperspa… (nu pentru mult timp, pai cum drea, caci blogu ista iti va manca toata libertatea… )

Paa

monyf51 spune:

13 aprilie 2010 la 12:28 PM Autentifică-te pentru a răspunde
Eu iti raspunsei prietene,cum stiui io mai bine ;dar oltineste vorbind si gandind, cam ce crezi d-ta despre mine sunt chiar asa uituca?
Nu prea stiu io deocamdata sa dau drumu’ la poarta cui vreau si de-aceia te si tin la usa chiar si pe d-ta,nepoliticos gest nu-i asa?
Lasand aceste politeturi la oparte eu am sa stopez cu bife-cand am sa ma dumiresc, plecarea email-urilor de anuntare a raspunsurilor si topicurilor si nu te mai deranjez.Vei veni in vizita cand vrei si-ti face placere,ca io nu sunt nici pe departe cu pretentii nici macar din cele mai modeste.
“caci blogu ista iti va manca toata libertatea” Aceasta propozitie cred c-ai scris-o in gluma.Pai nu mi-au mancat-o comunistii,mon cher ami , d-apoi un blog? Hai sa fim seriosi,un moft ,un moft de Ploiesti