luni, 8 noiembrie 2010

Epigonii Luceafarului !

Am avut privilegiul de a participa, in tineretea mea('70-'73), pana sa apara "cenaclul" in toamna, la seri de "muzica si poezie" ai caror amfitrioni Florian Pitis si Ion Caramitru interpretau la Bulandra un fel de joc interactiv cu spectatorii,seri literare si de interpretare de cea mai buna calitate fara osanale aduse partidului sau conducatorului iubit.

Atunci da,am ascultat si muzica folk, pt ca folk-ul in ro. nu l-a adus sau mediatizat nicidecum Adrian Paunescu, ci a fost adus pe calea undelor radio de Cornel Chiriac si "Metronomul"sau mult mai devreme decat atunci, cand sufocati si ingrijorati de amploarea pe care fenomenul il luase deja in 303,Club A sau la Costinesti,tovarasii cu propaganda comunista au considerat ca "fenomenul" ar trebui redirectionat spre "autenticitatea" realitatii ro ,oops!

Si iata ca, cei pe care io ii ascultasem pana atunci cu placere - Mircea Vintila, Zoia Alecu, Marcela Saftiuc, Doru Stanculescu si altii pe care memoria nu ma mai ajuta sa mi-i amintesc -eu facand eforturi materiale deosebite la vremea aceea ca sa fac rost de bilete, sa-i vad si sa-i ascult langa Pino si Motu la teatrul Bulandra sau chiar in cluburile amintite mai sus, au trecut din toamna lui '73 ,cu bagaje cu tot in barca lui Paunescu, mai siliti sau mai de buna voie,ca sa-si castige oamenii "o paine".

Se terminase cu influentele sau chiar prelucrarile dupa Dylan, Baez sau Janis Joplin.Aveam de dus "razboiul nostru",n'asa? trebuia sa transformam ce mai ramasese din cultura in "revolutie culturala" Sa transformam cat mai repede europenismul abia incoltit('68) in nationalism desantat. Se trecuse deja la alt "spectacol",asemanator cu cel la care se plange acum la nivel national, cand si moartea l-a adus pe initiator pe scena grotescului,acolo unde atata i-a placut sa se dea in "spectacol", fara ca nimeni sa-si mai aduca aminte ca unicitatea "fenomenului" a insemnat in primul rand lipsa de alternativa .Orice era in afara "cenaclului", era impotriva lui.La fel s-a intamplat mai tarziu si cu "Cantarea ro"

Nu toti cei care au fost contemporani cu "generatia in blue jeans" au si facut parte din ea ,lasandu-se manipulati sau cumparati pentru a "juca" pe o scena iluzorie.
Dar cum se intampla mereu,cand impostura bate palma cu incultura, asa se intampla si cand, pentru un pumn de arginti,intelectualii si-au vindut sufletul si crezul. Pofta de putere,gloria reprezinta acelasi pacatos viciu,ori ca vrei sa ajungi regele gunoaielor,ori ca vrei sa fii regele literaturii.

Ma gandesc acum ce-a mai ramas din Zaharia Stancu ? Cati dintre tinerii de azi il mai citesc? Si el a fost inmormantat la "picioarele" lui Eminescu, cu funeralii nationale,la fel ca si Sadoveanu sau A Paunescu .Alti actori aceeasi scena. Toti "zeii" literaturii ro or fi gandit ca posteritatea ii va judeca in functie de distanta locului in care sunt depusi pentru vecie, fata de mormantul Luceafarului Poeziei Ro ?
Bietul poet al neamului ro,mare inghesuiala de epigoni, in juru-i!




update

http://viorelpadina.wordpress.com/2010/11/08/dezavuam-grotescul-bal-mascat-in-care-suntem-tarati-de-65-de-ani/#comments

Un comentariu:

  1. "unicitatea "fenomenului" a insemnat in primul rand lipsa de alternativa .Orice era in afara "cenaclului", era impotriva lui.La fel s-a intamplat mai tarziu si cu "Cantarea ro""

    Foarte corect.

    RăspundețiȘtergere