luni, 17 ianuarie 2011

Prieteni in deriva !?!

Am doi prieteni virtuali in Sousse.Plecati si stabiliti in Tunisia, cu afaceri.Turism.De 3 zile sunt ingrijorata pentru ei,cu toate ca,trecand acum 21 de ani printr-o situatie asemanatoare - revolutia ro., ei par sa fie calmi in fata tavalugului pornit la Tunis.

Dragos scria aseara pentru Adevarul, ca regimul lui Ben Ali semăna destul de bine cu cel al lui Nicolae Ceauşescu,ca în Tunisia ultimilor ani, oamenii au fost arestati şi condamnati la închisoare pentru nu se ştie ce ca Preşedintele ţării a făcut o serie de abuzuri, iar poliţia tunisiană (la fel ca în timpul regimului comunist din România) era doar un instrument al puterii politice .

"Ultimele declaraţii ale lui Ben Ali amintesc de Nicolae Ceauşescu. În ziua fugii, într-o cuvântare televizată, fostul lider a anunţat o serie de reforme. El a promis populaţiei că va creşte salariile şi că va ieftini zahărul, laptele şi pâinea. „Am hotărât ca presa să aibă libertate deplină şi ca nicio pagină de internet să nu mai fie cenzurată", a declarat Ben Ali adăugând că se va retrage de la conducerea ţării în 2014, când i se termină mandatul.

Liderul tunisian a folosit în această ultimă cuvântare, aşa cum nu a mai făcut-o niciodată până acum, dialectul local în locul limbii arabe clasice. Presa germană relatează că Ben Ali şi-ar fi acuzat apropiaţii că l-au trădat."


Ca un veritabil dictator Zine Ben Ali, care a condus ţara nord-africană cu mână de fier timp de 23 de ani, s-a refugiat în Arabia Saudită. Presa franceză relatează că fostul lider a solicitat mai întâi azil în Franţa, însă preşedintele Nicolas Sarkozy i-a refuzat cererea.

Comentatorii politici din ro vor avea astfel ocazia sa-si dea seama ce inseamna retragerea puterii prin forta, cu lider in viata ,fata de situatia in care a fost pusa Romania ,dupa ce conducatorii postdecembristi au luat viata Ceausestilor.
Cum va reactiona lumea musulmana in fata evolutiei politice, dar mai ales celei sociale ,in fata foamei instaurate intr-o tara in care democratia era de fatada si in care turismul,principalul factor de subzistenta economica va avea foarte mult de suferit de pe urma anarhiei instalate? O incercare ce trebuie urmarita cu mare atentie.Pentru ca pe cea crestin-ortodoxa am vazut-o!

Saracie,politie politica (carti de identitate electronică în care erau trecute inclusiv detalii compromiţătoare din viaţa lor privată),coruptie la toate nivelurile,doar cateva din ingredientele unui viitor incert pentru prietenii mei Dragos si Irina,pentru care "democratia" era factorul cheie in stabilirea lor pe coasta africana aMarii Mediterane . Ma rog pentru ei ,sa fie sanatosi si in siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu