sâmbătă, 19 februarie 2011

Constantin Brancusi









Se spune prin Costestiul de Valcea, ca trovantii din zona ar fi fost sursa de inspratie a marelui sculptor. Asa o fi oare?

vineri, 18 februarie 2011

Raport intermediar la Bruxelles

Statul care oscileaza de 22 ani intre a ne lasa orfani in jungla capitalista si/sau a ne strange sufocant la sanu-i socialist, nu cred ca poate produce altceva decat haos.
In tara in care dreapta-i stanga si stanga-i dreapta ,iar extrema e la centru se pot intampla numai lucruri de neinteles.

In tara in care Directia Nationala Anticoruptie este judecata cu unitatile de masura ale hotilor pentru rezultatele foarte bune in anchetarea cazurilor de mare coruptie,in tara in care noua tendinta a instantelor de a da pedepse cu inchisoare pentru faptele de coruptie e pusa pe seama unei justitii inchinate puterii,in tara in care decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerea a 4 membri in CSM,nu este considerata de opozitie o masura care poate credibiliza functionarea Consiliului ,in tara in care modificarea legii Curtii Constitutionale prin care procesele nu se mai suspenda in cazul ridicarii exceptiilor de neconstitutionalitate da fiori celor certati cu Legea si in sfarsit in tara in care Legea micii reforme prin care se accelereaza judecarea cazurilor din instanta a fost votata numai de coalitia de la guvernare,nu gasim altceva de facut decat sa criticam si sa umplem cu zoaie un guvern, care de bine de rau a inceput reforma in plina criza mondiala,cu costuri enorme si materiale si sociale.Asta ca sa nu luam in calcul si costul pe care-l plateste dpdv al imaginii.

In loc sa stam sa-l judecam si sa-l schimbam pe Boc, ca n-a facut si n-a dres ceea ce altii au incurcat si stricat zeci de ani (si aici nu vbesc numai de tara de dupa revolutie, ci si de cea securisto-comunista, cand nimic din ce se facea nu avea sens) mi se pare ca vbim cu cinism la fel ca si Dan Diaconescu in Direct. Singuri recunoastem, ca s-au facut pasi mici catre modernizare,dar ar trebui sa analizam mai profund faptul, ca si acestia nu s-au facut cu/din convingerea majoritatii, ci ca asa ne-o cerea Europa. Adica de frica,de nevoie.
Si trebuie sa afirmam mai apasat faptul, ca singurul care a inteles ce trebuie facut, fara ca pe el sa-l convinga cineva a fost Basescu ,iar "unicul" care putea sa “execute” ce a inteles “dictatorul” era “pitifelnicul” de Boc caruia i s-au kkt in cap toti securistii si comunistii tarii.

Parlamentul,CSM si judecatoriile prin reprezentantii lor au fost criticate azi de Comisia Europeana in cuprinsul raportului intermediar pe justitie. Mai bine zis,derbedeii politici care populeaza Parlamentul ,cei ce cred ca se situeaza deasupra statutului de alesi,deci platiti din banii mei,ai tai; nu se sfiesc sa-si umfle buzunarele cat casa si afacerile cat tara, nu au incetat nici o clipa sa sfideze bunul simt ,tara arzand si ei scarpinand ;tupeul care era tinut in frau pe vremea cenzurii securisto-comuniste a refulat si a dat posibilitatea tuturor acestor "fosti" sa inunde orice spatiu media,microfonul tv devenind arma de distrugere a increderii in democratie a celor ce privesc la ei ca, o data la 4 ani, sa-si poata exercita dreptul de a-i inlatura sau nu.

Acum nu trebuie,nu e “trendy” sa admiri pe cineva de la putere, ca imediat esti facut pupinkurist,taliban ,ceva acolea fara paralaxa. Cei care sunt la moda sunt cei care injura si sunt contra. Asta-i natia si educatia ro., unde dorinta de ” a da bine ” in sondaje este la indemana oricarui ong uslas, care are interesul de a avea un grafic, care sa-i certifice prostia.Iar de hoti care sa strige "hoootii!" s-a umplut patria .
Lupii tineri sunt pe cale de disparitie.Au ajuns de ras(pisica salbatica)!

marți, 15 februarie 2011

Multumesc,dle Premier Boc !

De doua trei zile "mogulienele" va dau putine sanse de a mai putea trage mai departe de fraiele natiunii dpdv economic si social. Asta in paralel,pai cum altfel ,cu subiectul cel mai important al acestor zile, spaga si coruptia. Cum sa se discute apasat de V Marica sau de parlamentarii Pasat sau Ridtzi cand pot da in continuare fara mila in sacul de box al tuturor,avizati sau nu,dl Boc.

Intalniri de taina,intre Premier si Seful Statului,intre Premier ,Seful Statului si conducerea PDL ,acum cand scriu intalnire de mare taina intre parlamentarii PDL si Premier si Presedinte.Toate aceste intalniri se fac ,in opinia mogulienelor ,pt schimbarea guvernului si anuntarea acestui lucru in cel mai scurt timp posibil.

Orice discutie in acest sens mi se pare o elucubratie de prtoasta factura, odata ce si eu ,un muritor de rand,dar care mai gandeste,imi dau seama ca acest lucru nu se poate intampla ,oricat de "jucator" s-ar dovedi Basescu ,atata timp cit Coalitia guvernamentala nu s-a pronuntat in acest sens,atata timp cat exista un nou acord cu FMI si semnarea lui la sfarsitul lunii martie,si nu in ultimul rand lipsa unei decizii la nivel de conducere a partidului majoritar de nesustinere a lui Boc sau separarea functiilor lui de premier si sef de partid.

Toata lumea vorbeste,presupune sau insaileaza (rareori brodeaza) pe acest subiect.Eu imi spun doar o parere. Basescu nu va da , asa ,de nebun, vrabia din mana pe cioara de pe gard;criza a fost usor deviata din traiectoria ei de strapungere iminenta a inimii patriei,dar cand tu ai o Coalitie destul de fragila,un viitor al congresului UDMR,oricat de jucator te-ai simti,sau tocmai de aceea ,incerci sa faci sacrificii mai putine in propria-ti tabara ,tabara care a reusit ,de bine de rau un 0,7 crestere economica si sa-ti duca la capat "programul" cu care ai castigat alegerile. Basescu insa se joaca mediatic,pt ca are cu cine . Mogulienele traiesc si ele,Basescu stie ca le da papica necesara ,doar sa nu moara.Cand va fi cazul ,le va lua papica.

Eu ii multumesc ,in schimb,Premierului, chiar daca intuiesc, ca nu va pleca de la Palatul Victoria. Nu voi mai intalni vreodata un om care,din dragoste de RO sa reziste cu stoicism atator jigniri venite chiar din propriul partid sau chiar din partea Presedintelui. Aici s-a vazut un mare caracter, care pt o prietenie a facut si face multe sacrificii. Sau, poate eu sunt o mare naiva.

miercuri, 2 februarie 2011

In poiana lui ....Basescu

Indiferent, ca ar fi vorba de fosti membri ai partidului comunist dinainte de 89,sau de simpli membri fdus sau sindicat, organizatii apartinatoare si ele aceluiasi sistem ,atitudinea diferentiata avuta intr-o confruntare se simte imediat,pt ca siguranta pe care ti-a conferit-o un carnet de membru pcr,indiferent daca acesta a fost obtinut pe baza de dosar "curat" si nu pe competenta,basca exercitiul
"specializarii" in diverse forme de invatamant politic, nu poate fi azi anihilata, cu una, cu doua. Daca acest "titlu" a fost dublat si de vreo activitate speciala in serviciile "tovilor& baietilor destepti" siguranta discursului ia forma adevarului absolut.

Stam fiecare pe cate-o piatra de hotar, asijderea unui Ilie Moromete multiplicat, cu capul in maini, gandindu-ne la eterna neputinta ro,lupta interioara intre firea noastra reflexiva si atitudinea noastra contemplativa.
Spre deosebire de personajul care-l intruchipa pe ultimul taran filosof,care zicea "Domnule, eu am dus totdeauna o viata independenta",omul nou, politicianul de azi,dar in acelasi timp pcr-istul de ieri ,este incapabil sa-si inhibe instinctul de posesiune, devenind obligatoriu "sclavul" cuiva.

Obisnuiti timp de decenii sa ravnim la democratiile apusene n-am fost in stare,in lipsa unei educatii corespunzatoare, decat sa invatam a pizmui si a ne dori acele sisteme,bazandu-ne pe nimic, decat cumparand , fara jena, drumul facil spre o viata asa zis libera. Sistemul de valori a fost zdruncinat din temelii,egalitarismul cultivat in era multilateral dezvoltata ,fiind inlocuit de cultivarea fara discernamant a "acumularii" de tip nou,prin eludarea legii- singurul garant al libertatii, generandu-se astfel cel mai mare flagel al "democratiei cu fata umana" - Coruptia .

Coruptia se vede, se simte in toate domeniile.In justitie, educatie, sanatate, fiscalitate, energie, agricultura,etc, dar cel mai grav, coruptia la nivel politic este cea mai evidenta.Iar in politica ro cine a intrat,inghesuindu-se in 90, decat "fostii",care n-au asteptat sa li se stearga roseata din obraji, si n-au inteles ca aruncarea unui carnet de membru nu inseamna si albirea "apucaturilor" inoculate atatia ani ?

Scria cineva ca pana la urma au si ei,fostii,dreptul sa se schimbe.Si chiar au sanse de reusita. Eu cred acum ca nu ! Nimeni care a ajuns acolo,sus,nu s-a schimbat.Pt ca puterea,fiind ea rosie,galbena sau portocalie este formata din acei "fosti" care pastrandu-si siguranta vremurilor cand aveau ascendent asupra semenilor ,ei insisi n-au inteles ca fara munca ,tot ce acumulezi se numeste FURT, iar acesta trebuie pedepsit de LEGE.

Cum sa propagi semnalul, daca tu insuti nu crezi in el? Este prima regula in "vanzarile" de iluzii. Cum sa -l crezi pe un "fost" cand,din instinct de posesie, il vezi facand cu mare tupeu orice, ca sa-si pastreze locul de sclav, al cuiva,indiferent cine ar fi acesta.

S-au facut pasi -intradevar mici – catre decomunizare,dar ar trebui sa analizam mai profund faptul, ca si acestia s-au facut nu cu/din convingerea majoritatii, ci ca asa ne-o cerea Europa. Adica de frica,de nevoie. Si mai trebuie sa afirmam mai apasat faptul, ca singurul care a inteles ce trebuie facut, fara ca pe el sa-l convinga cineva a fost Basescu,iar singurul care putea sa “execute” ce a inteles “dictatorul” era “pitifelnicul” de Boc caruia i s-au kkt in cap toti securistii si comunistii tarii.

Pe Basescu l-am considerat si eu conform caracterizarii pe care singur si-a facut-o,un jucator si deseori unul dur.In toata acea perioada a avut sustinere masiva.Perioada in care el a tacut,dupa alegeri,le-a dat unora impresia ca pot sa scoata capetele de prin scorburi si ajutati de situatia de recesiune cauzata de criza mondiala, chiar au prins aripi.

Numirea unor procurori curajoşi şi echidistanţi în activitatea lor investigativă,il readuce pe Basescu la initiala stare de "jucator",in acelasi timp insa este percepută de către variile grupuri de putere drept ameninţare directă, pt ca nu doresc ca cineva să poată impieta asupra "libertăţii" lor de acţiune.

Lideri tineri precum Ponta si Antonescu nu sunt in stare sa se replieze pe un discurs coerent anticomunist si anticoruptie fiind mai mult preocupati de a-i lua locul lui Basescu decat sa prezinte solutii credibile de redresare a tarii. Pana ce unul din ei nu va face ca Presedintele, adica parasirea "sclaviei" structurilor şi familiilor politice din rândurile cărora provin, fapt ce i-ar scoate din minţi pe liderii grupurilor de influenţă,cum s-a intamplat in cazul Basescu,nu au cum sa asceada la increderea populara pe care si-o viseaza.Important ar fi numai sa le placa independenta.