marți, 8 decembrie 2009

Moscova vrea revolte post-electorale in Romania

NEWS
Americanii spun că Rusia vrea revolte post-electorale în România
Costin Motroaşă (2009-12-08 14:08:39)
După alegeri, avem parte de scandal în viaţa politică, iar agenţia de americană de analize geostreategice Strator, apreciază chiar că în România există potenţial pentru revolte. Pe cine interesează, la nivel geostrategic, scandalul? Pe Rusia, zic analiştii americani.
Raţionamentul lor spune că deşi tulburările politice nu reprezintă o noutate în România, ţara se confruntă cu efectele unei recesiuni economice severe şi cu dispute politice referitoare la aniversarea căderii regimului comunist, condiţii ce fac ca revoltele interne să fie tot mai posibile.
Recesiunea, alături de un grad mare de incertitudine economică, are toate şansele să ofere multora motive de a ieşi în stradă. Pe lângă aceasta, evenimentele care marchează împlinirea a 20 de ani de la revoluţia anticomunistă vor începe la 16 decembrie şi vor oferi formaţiunilor anti-Băsescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50 aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstraţii antiguvernamentale la Budapesta, în octombrie 2006.
Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru că Traian Băsescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia. Susţinerea sa pentru revoluţia anticomunistă din Republica Moldova şi sprijinul său ferm acordat Statelor Unite l-au transformat în principalul inamic al Kremlinului în Balcani.
După toate probabilităţile, Băsescu va folosi acest fapt pentru a se prezenta drept singurul urmaş politic legitim al luptei anticomuniste din România. Conflictul dintre Băsescu şi Geoană, plasat în contextul viitoarei aniversări a revoluţiei anticomuniste, ar putea genera o lună decembrie foarte incendiară în România, sunt de parere analistii Stratfor, citaţi de Mediafax.
În condiţiile in care candidatul social-democrat la preşedinţie, Mircea Geoană, a vizitat Moscova în plină campanie electorală, iar acum contestă rezultatele alegerilor, prelungind balamucul politic şi perioada de incertitudine referitoare la stabilitatea politică şi economică a României, analiza Stratfor merită privită cu foarte multă atenţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu