miercuri, 28 aprilie 2010

Raspunsul meu catre @Gold

Nu Vladimir Tismaneanu,Dorin Tudoran sau Marius Oprea sunt criminalii care cu ajutorul Securitatii au distrus vlaga unui popor,au omorat curajul,au spanzurat Dreptatea si onoarea unei natiuni si au impuscat in cap prietenia adevarata intre cetatenii Romaniei.NU Gold,
Eu nu sunt de acord cu ceea ce spui.Si nu ma iau in speta de persoanele mentionate .Poti pune orice nume de intelectual din aceasta tara care sa aiba varsta ta,a mea sau a oricaruia dintre cei nascuti dupa razboi.
criminalii care cu ajutorul Securitatii
Nimeni nu se naste criminal, cum nimeni nu se naste Mihai Viteazu.Noi,voi ,ei au format o institutie criminala care cu ajutorul meu al tau al altora au adus la nebunie aceasta tara.Ce s-o mai dam cotita.Dupa ce-am citit linkul pus de pP nu ma mai mira faptul ca avem clasa politica pe care o avem,ca suntem impietriti inca in mentalitatea comunista, ce mai,ca n-avem sange-n instalatie .
Am inteles @Gold ca daca nu ne-am mai ciondani pe-aici si daca am da mana cu mana,noi de-aici cu cei de pe forumul DT,va fi numai lapte si miere de maine-ncolo?
Zgreshitelia, draga prietene ! Pai daca pe timpurile alea imputite(sa zicem facute de altii,nu de noi)intelectualii nostri puneau botu' la "cantari" patriotice pt avantaje materiale,sau ierarhic administrative,despre ce mai vorbim?Iti spun io ca nici unul dintre ei n-a avut o viziune clara despre ce va fi in 10-20 ani.Ma simt, zau,"usurata" si de aceasta data,iar roseata din obrajii mei cu mult diminuata. Pai daca de la floarea intelighentiei ro aflu acu ,dupa 30 de ani , nu numai ca n-a facut nimic sa rastoarne acel regim ,dar ca a mai si pus botu la "cantari"de tot felul ,ce sa te mai astepti la omu simplu ca mine ?
Toata inteligenta Ro a plecat peste hotare de frica balaurului numit secu .Acolo ce-au facut?
de ce nu s-au organizat?
De ce s-au mancat si pe-acolo ca dreac...? Sau de ce dupa o prietenie si o condescendenta de ani, acu vin aici si ne incaiera pe noi ca pe prosti? numai de atata sunt ei in stare?
Cand am zis io ca suntem o tara de 21.999.999 de destepti si 1 prost n-am gresit cu nimic.
Mi-am zis ieri,cand am "tinut" cu puterile mele un aflux destul de mare la commenturile din topicul AVP ,ca usoara ironie cu care ai incheiat seara m-a desfiintat .Am stat si m-am gandit mai bine si uite la ce concluzie am ajuns.N-o sa putem face ,ca natie nimic daca n-avem intelectualii care ne trebuie.Nu ne mai putem baza pe nici unul dintr-aceia falsi,care sunt umflati de propriile vanitati dar de fapt sunt goi.M-a starnit @Sorincucerai si am citit! stiu ca nu-i de ajuns ca sa-miu fac o idee corecta .Dar din cate am inteles o constructie politica nu este posibila la un nivel cu adevarat modern si care sa reziste timpului fara a raspunde la provocarea doctrinara.
-pentru definirea unei doctrine trebuie mai intai sa ai intelectuali ,publicisti si comentatori politici de marca care
- gasesc calea spre idei si teme ce ar trebui sa stea la baza conceptului arhitectonic al doctrinei
-constructia doctrinara fiind in stransa legatura cu ingeniozitatea in combinarea tuturor acestor idei si teme intr-un sistem corespunzator realitatilor si necesitatilor romanesti.Politicienii au un rol major numai dupa ce aceste concepte sunt bine delimitate si definite,iar ei raspund acestei provocari.
ASA CA:
Pana ce nu s-or pune pe treaba acestia,intelectualii lu peste ,n-o sa avem NIMIC !
Ei inca sunt preocupati de propriile interese si-i doare la basca de TARA .Sunt deziluzionata PROFUND.
Mai jos am luat din contidianul articolul despre OPTZECISTI


Mulţi dintre poeţii optzecişti sau cu state mai vechi ascund sau trec sub tăcere fragmente de biografie de care vor să uite.
Dacă compromisul politic îl vor uitat, iar acest lucru îl înţeleg deoarece le pătează micuţa glorie de contestatari, ceea ce nu pot înţelege este dezvoltarea unui penibil cult al personalităţii, cenacliştii de luni lăudându-se între ei de parcă ar fi personalităţi covârşitoare ale culturii.
Foarte renumit în epocă şi aproape uitat astăzi, fiul lui Traian Coşovei, gazetar-model pentru reportajele sale din „Scânteia” anilor ’50, a fost poetul Traian T. Coşovei. El i-a „împins” spre debut pe mulţi dintre optzecişti, fiind mai bine plasat în partid, cum o spune de altfel şi Marian Popa, „dotat cu un tată scriitor, Traian T.Coşovei reuşeşte deja în 1979 să-şi publice primul volum”.

În „Suplimentul Literar şi Artistic al Scânteii Tineretului” (pe care îl vom numi pe scurt SLAST), din 10 ianuarie 1982, poate fi citită o laudatio la adresa poetului Traian T.Coşovei, laudatio la care au participat între alţii Nicolae Manolescu, Florin Iaru, Mircea Cărtărescu şi Denisa Comănescu. Florin Iaru spunea că „cine îl iubeşte pe Traian zice adio definitiv comodităţii”. Mircea Cărtărescu recunoştea faptul că „un lucru nu suport la el: scrie al dracului de bine. Dar îi trec cu vederea această scădere căci, la urma urmelor, nimeni nu-i perfect”.

Iar Denisa Comănescu a fost atât de cucerită de premiile obţinute de Traian T. Coşovei, şi mai ales de faptul că şi-a recitat versurile tocmai în RSS Tadjikistan, încât a declarat: „M-am hotărât să devin o amică fidelă a poeziei lui Traian T. Coşovei. Nimic nu-i scapă. Ai milă, Traiane! Sau n-ai milă! Dă-i înainte!”. Dacă aceste afirmaţii ar fi fost sincere, atunci de ce Editura Humanitas nu publică o retrospectivă a poeziei lui Traian T. Coşovei?!

În acelaşi an 1982, Traian T. Coşovei spunea despre „drumul cuvântului” că reprezintă „o instituţie de muncă uriaşă, de efort depus în slujba Cuvântului Partidului, trăit pe deplin cu intensitatea unui mare eveniment al conştiinţei” (Traian T. Coşovei, „Drumul Cuvântului”, SLAST, 15 august 1982, p. 1).

În multe volume cu poezii patriotice, „revoluţionare”, în fapt omagiale, apar mulţi optzecişti. Amintim selectiv aici volumul „Tineri ca patria” apărut în 1983 şi unde sunt prezenţi între alţii Paul Balahur cu poezia „Omagiu”, Nichita Danilov („Buciumaţi”), Mircea Dinescu („Grâu păzit de maci”), Magdalena Ghica („1907 Memento”), Emil Hurezeanu („Istorie”), Elena Ştefoi („Poem patriei pentru luna mai”), Grete Tartler („Repetatele înfloriri”), Matei Vişniec („Imn”), dar şi „contestatarul” Bogdan Ghiu cu un „Poem” patriotic.

Ion Stratan, decan al optzeciştilor, scria la rândul său o astfel de poezie: „Marea victorie-n ani se ascunde/ Numai rostirea poate să sape/ Lungile câmpuri, albele unde/ Duse din Roma pâna la Tapae/ Limpede limbă fără de supunere/ Numai ca florile ape rămân/ Buzele bunilor în nesupunere/ Păstrându-mi numele: daco-român” (Ion Stratan, „Daco-România”, Amfiteatru, an XI, iunie 1976, p. 2).

Chiar nu exista şi o altă ofertă pentru publicat poezii decât astfel de volume omagiale?

Îi reamintim cu această ocazie dlui Florin Iaru că revista la care a colaborat şi a trecut-o sub tăcere timp de 20 de ani, „Convingeri Comuniste”, nu a fost singura revistă studenţească din Bucureşti, după cum se plângea domnia sa într-un comentariu pe forum. Au mai fost şi alte reviste studenţeşti la Bucureşti, la unele colaborând şi personajul în cauză, precum: „Amfiteatru”, „Viaţa Studenţească”, precum şi la o revistă a uniunii tineretului comunist: SLAST.

Apoi, domnule Florin Iaru, suspendarea „Cenaclului de luni”, în iunie 1983, „la începerea vacanţei de vară”, a fost făcută discret, „de autorităţile de partid ale Centrului Universitar, aşa cum de altfel şi-au dorit la un moment dat şi membrii lui, chiar dacă hegemonia revendicată de el pentru reprezentarea naţională nu-i justificată”, după cum afirmă Marian Popa în „Istoria literaturii române de ieri pe azi” ( pp. 602-603). Aşadar, nu vă mai legaţi de falsa disidenţă anticomunistă cauzată de suspendarea „Cenaclului de luni”.

Apoi îmi sugeraţi că v-am inclus la grămadă, fără să ştiu cum stăteau lucrurile. Atunci, domnule Florin Iaru, vă asumaţi textele proletcultiste ale lui Nicolae Manolescu, precum şi cele semnate de Ovidiu S. Crohmălniceanu? Cum vă explicaţi faptul că Mircea Cărtărescu a fost ales vicepreşedinte al Societăţii Literare a Studenţilor, alături de Radu Călin Cristea, un alt coleg de generaţie, sub tutela atentă a politrucului Ion Dodu Bălan, în anul 1978? Această informaţie este publicată chiar de revista unde aţi colaborat cu onor: „Convingeri Comuniste” (nr. 4, 1978, p. 1). Iar în final vă asumaţi scrisorile lui Andrei Pleşu către Nicolae Ceauşescu? Acceptaţi diagnosticul de plagiat pus de Adrian Marino privind titlul „Minima Moralia”, luat fără pic de jenă de la Th. Adorno?

Dincolo de aceste răspunsuri, dacă vor veni, pentru cititori trebuie să oferim o imagine cât mai fidelă despre poezia şi literatura optzecistă. Pentru optzecişti, literatura română „a făcut o gaură în cer”, cum afirma Florin Iaru în SLAST (25 februarie 1989, p. 3). Iar pentru Mircea Cărtărescu „generaţia '80 este în primul rând singurul grup literar din ultimii 50 de ani (de la avangarda istorică şi generaţia criterionistă încoace) care a reevaluat în mod conştient arhitectura literaturii române. (...) Concret, ea a realizat un câmp ideatic şi artistic incofundabil, care ordonează şi coordonează toate eforturile scriitorilor generaţiei, în ciuda diversităţii lor frapante” (Mircea Cărtărescu, SLAST, 16 decembrie 1989, p. 3).

O foarte interesantă sinteză despre optzecişti a făcut-o Marian Popa în „Istoria literaturii române de ieri pe azi”. Despre Florin Iaru aflăm: „Cine a stat în preajma lui o oră şi-a dat seama că el este un tipic hiperactiv, printre ale cărui psihosindroame organice specifice se numără şi logopatia. Iaru nu trebuie deci explicat prin considerarea unor opţiuni tehnice în deliberări de structurare. (...) Muzical vorbind, fluxul poetic este un legato servind un insolit predicitbil. Iar practic, acest tip de poezie pretinde o adevărată lectură nesfârşită: adică una ce poate fi oricând întreruptă” (p. 619).

Chiar şi Traian T. Coşovei a intuit că poezia lui Iaru „este aidoma unei valize ticsite care se desface catastrofal pe peron în clipa plecării trenului” (SLAST, 11 decembrie 1982, p. 2).

Despre Bogdan Ghiu, Marian Popa spune că „scrie având drept obiect poezia”, dar „mai trebuie să se demonstreze caracterul poetic al textului, reprezentând în mai toate cazurile aporii prescurtate” (p. 621). Bogdan Ghiu a fost descris şi de Traian T. Coşovei în uşoara sa ironie: „Se spune că marmura Universităţii ar fi tresărit la auzul paşilor săi rari în acel loc unde până şi piatra e tobă de carte” (SLAST, 3 aprilie 1983, p. 9).

Iată acum şi radiografia generaţiei de poeţi optzecişti descrise la aproape două decenii distanţă de Marian Popa: „Aceşti tineri cresc în mijlocul culturii şi literaturii, trăiesc într-o relativă mondenitate şi automatisme ale culturii pop: dar via eminentia le e aproape fără excepţie străină, via negationis impură, via moderna nu le este la îndemână deoarece cultura primează şi ea e întotdeauna totalmente lacunară. (...) Cultivaţi, simulând din dezabuzare dinamismul, ei reuşesc să-şi prezinte inteligenţa drept talent şi talentul drept sinceritate; profesionalismul, lipsa de idei structurante şi de iluzii favorizează exerciţiul unei poezii ca şmecherie: poezia e dată drept şmecherie, şmecheria avansată drept noua formă de poezie. Pe de o parte se refuză poezia altora, dar se parafrazează, se parodiază şi chiar se plagiază manierele altora în lipsă de idei formative, avansându-se drept poezie texte rezultate din glosări, adaptări, adnotări şi conspectări care se îndreaptă tot mai mult spre trecut. (...) Nu au observat acest lucru judecătorii ei handicapaţi din generaţiile anterioare, cu pregătire profesională mai scăzută, precum şi cei impresionaţi de noutate, care au uitat că un contestatar sau un nonconformist nu pot funcţiona dacă nu există ceva solid de contestat” (pp. 605-606).

Nu putem încheia fără să argumentăm în două fragmente poetice comparative sentinţa clară a citatului de mai sus:

Florin Iaru, poezia „High Way Fidelity” publicată în 1984 şi dedicată lui Tudor Jebeleanu, fiul comunistului ilegalist Eugen Jebeleanu:

„(...)- Ce faci aici, Albă ca Zapada?/ -Trotuarul fac, lupule, numai trotuarul./ -De ce şi pentru cine, puicuţo?/ -Pentru nimeni – a răspuns fetiţa cu chibrituri – pentru nimeni şi pentru bunica./ -Drăgălaşo, nu ţi-e frică aici la marginea lumii?/ - Ai tu ceva, lupule, ceva care să-mi crească alcoolemia, combustia internă, bucuria?/ -Are lupul, gagico, are în sticluţă/ un suflet lichid de bunicuţă/ ia întinde-ţi botu încoa/căţea!”.

Şi acum un fragment din poezia unei alte generaţii:

„ne-am uitat cu subînţeles unii la alţii/ am deschis repede cartea cum ai deschide/ fereastra dinspre grădină în zorii zilei/ câştiguri şi pierdieri scria acolo negru pe alb/ dar într-o limbă de care nu ne mai aminteam/ câştiguri şi pierderi scria – într-un timp/ care de mult timp nu mai era al nostru” (Virgil Mazilescu, „Luceafărul”, 2 septembrie 1978).

P.S. „Eu nu prea înţeleg ce tot vorbiţi, pentru că eu sunt un poet medieval care scrie poezie simbolistă despre contemporaneitate!” (Ion Stratan, „Amfiteatru”, decembrie 1978, p. 4). 

2 comentarii:

  1. Buna Ziua!
    Ma numesc Vlad si sunt de la Radio Whisper (anti manele) un radio dedicat bloggerilor si celor din jur.
    Am vizionat blogul dumneavoastra cu atentie si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit.
    Cuvinte alese, subiecte frumoase si pe placul vizitatorilor.
    Felicitari pentru blog chiar este frumos.Incep sa il citesc cu drag.
    Noi cei de aici de la radio whisper promovam articole la diversi bloggeri si astazi am promovat un articol de-al tau am spus si sursa de unde vine articol am deschis si un subiect pe acest articol.Poti sa ne recomanzi orice articol si noi o sa il promovam.Muzica difuzata este diversa, fara manele si necenzurate.
    Emisiuni amuzante, stiri simulte altele.
    Va propunem sa adaugati link sau banner al siteu-lui nostru pe blogul dumneavoastra.Daca ai avea placerea si ai dori sa ne sustii cu acest proiect de radio,sa facem o posibila colaborare.Vrem sa iti luam interviu daca ne acorzi timpul tau si o sa incepem sa luam la mai multi bloggeri minunati si foarte multi sunt plin de idei,sa vedem cum gandesc,noi suntem aici on cu muzica pentru voi.
    Avem in vedere sa facem o treaba mare si fara tine si fara bloggeri nu putem de asta trebuie sa ne ajutam unul pe altu.Poti propune orice articol pentru radio whisper.
    Suntem Respectosi,ajutam unde este nevoie si am dori sa vorbim poti adauga id-ul nostru radiowhisper_com schimbam o vorba,o ideie etc.
    P.S:(Avem nevoie de oameni in radio sa fim cati mai multi sa facem o echipa mare cred ca ai un talent aparte si poate ai vrea sa ne ajuti in domeniul care iti place tie).
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,Nu am scris site-ul sa nu zici ca facem spam e un mesaj adevarat si gandim inainte de-a scrie! Si suntem alaturi de tine.
    Iti multumesc pentru timpul acordat!Vorbim pe meseneger pe id-ul radiowhisper_com sau ne poti scrie pe radiowhisper_com@yahoo.com.Iti uram numai bafta in ceea ce faci.Va Multumim.
    Coordonator Whisper
    Savu Vlad Alexandru

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Vlad,
    Ti-am publicat comentariul,insa nu mi s-a parut OK din partea ta ,sau a cui o fi fost ideea sa nu-mi dau acpordul mai intai asupra articolului pe care voi l-ati "imprumutat "de la mine.Dupa cum vezi,eu am un blog-jurnal fara pretentii si nu inteleg care au fost criteriile de selectare.
    Ca nu promovati manelele ,nu ma impresioneaza.Mie nu-mi plac,dar asta nu inseamna ca si vreau sa ma inregimentez sau sa militez impotriva celor care asculta acest gen de muzica.Traim intr-o tara libera ,nu-i asa?
    In ceea ce priveste promovarea blogului meu,sa stii ca nu ma intereseaza.Sunt o persoana invarsta,care nu mai alearga dupa glorie.Ma multumesc cu prieteni putini ,dar de calitate .Ceea ce va doresc si voua.
    Va multumesc pt oferta , dar cam atat.Sunt o bunica ocupata si sincer nu am timp.

    RăspundețiȘtergere