miercuri, 2 noiembrie 2011

Vulnerabilitati




Sunt putini cei ce au putinta de a -si schimba mentalitatile si obiceiurile dobandite in 50 de ani de comunism,cand nu exista decat un singur management,cel al al urii si al fricii. Chiar daca,declarativ,unii sunt cu vederi democrat- europene, deseori ii surprinzi captivii vremurilor trecute,tradand in discursul lor, acea susceptibilitate bolnavicioasa care ne-a omorat nu numai sufletul ,dar si mintile.Pana ce,o generatie de tineri destepti si intreprinzatori ,eliberati ideologic si moral din acea perioada odioasa a comunismului , nu se va ridica si implica in viata publica,constituindu-se intr-o societate civila puternic si coerent ancorata in destinele natiunii , din care sa emane viitorii lideri politici, franele trase la modestele actiuni ale unei maini de oameni cu vederi reformatoare vor opri mersul in viteza a tarii.
Intelectualitatea tanara , de stanga sau de dreapta ar trebui sa se inplice mai activ decat a facut-o pana acum, lasand deoparte angoasele . De la ei trebuie pornit mai cu tupeu si fara coordonarea “fostilor” totul, pt ca numai ei pot imprima intai de toate un destin moral natiunii si apoi unul politic si economic.Un exemplu clar este dpmdv actiunea Noii Repubici care s-a lasat angrenata in lansarea ideilor dreptei romanesti,initiata intr-un fel de un “fost” pe care-l respect de altfel.Nu stiu cum trebuia facuta treaba ,dar Noua Republica n-ar fi trebuit sa fie suspicionata de legaturi cu vreuna dintre formatiunile Fostei Romanii.
Urmaresc la Campionatele de Atletism proba de stafeta . Acolo fiecare atlet isi parcurge distanta de unul singur ,scotand ce-i mai bun din el, viteza si timp ,ca la sfarsit echipa sa fie castigatoare . Nu am vazut niciodata o echipa de stafeta castigatoare formata numai din 1-2 atleti de virf.
O apreciez enorm pe Monica Macovei cu proiectul ei de reformare a justitiei,pe Valeriu Stoica cu proiectul constituirii unui pol de centru dreapta , pe cei care au elaborat un document de condamnare a crimelor comunismului ,tenacitatea cu care Presedintele si-a urmat programul de politica interna si externa !Toti au performat....individual,insa ! Nu am vazut in schimb un proiect economic in toti acesti ani ,pornit de la ceilalti competitori si nici n-am auzit de vreunul pt viitor.Si echipa a pierdut, pt ca din proiectele "performante" nu s-a vazut vreo crestere economica. Si stiti ce nu mai vad ? Specialistii !!!Pe aceia care, tot asteptand batul stafetei si-au pierdut rabdarea si timpul ,plecand sa-si realizeze proiectul in alt colt de lume.
In ideea"disidentei" intr-un partid ,nu prea cred ,mai ales cand,aceasta dizidenta se intinde pe perioada unui mandat,cu beneficii personale enorme , fara ca proiectul individual(daca exista) sa prinda macar contur :) de aici vulnerabilitatea morala.Iar daca, de la viitorii parlamentari,membri ai unei noi formatiuni politice tinere,nu asteptam moralitate ,atunci startul e din nou pierdut. Asta pt ca pacatul originar e greu de stavilit sau eradicat : campaniile electorale sunt finanţate în România şi cu bani care nu pot fi justificaţi. De regulă, cu banii negri, intraţi în circuitul electoral prin donaţii , există un permanent pericol venind dinspre politicieni, anume alocarea de beneficii unor secţiuni ale electoratului pentru a-şi asigura susţinerea în alegeri. Acest fapt implică o vulnerabilitate considerabilă pentru întreaga societate, pentru că instituţiile reprezentative devin instrumente ale unor grupuri, în loc ca aceste instituţii să lucreze în interesul public general. Spirala beneficiilor nejustificate se întreţine apoi singură.

14 comentarii:

  1. Pesimism sau optimism? De amadoua din belsug ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci de vizita,Hantzy !
    Un sentiment de prudenta ,deocamdata ;)sa vedem mai intai "miscarile" si pe urma.....

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.evz.ro/detalii/stiri/mihail-neamtu-la-primavara-noua-republica-devine-partid-952491.html

    Da,parca,parca a prins viteza :))

    RăspundețiȘtergere
  4. "Cristian Preda nu m-a convins că este un liberal"

    super tare sa ai curajul sa spui public acest lucru !!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vin zilnic cu multa placere. As dori sa pot comenta acolo unde deja mi-am propus s-o fac. Insa, desi de obicei, mizez pe spontaneitate, vreau sa surprind, sa radiografiez cat mai bine amalgamul de ganduri-

    PS. Desi nu rezonez 100% cu ideile lor, am de gand sa-i sustin pe noii republicani.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hantzy,nici eu nu rezonez 100% cu pdl ,dar sunt un om fidel,nu taliban !In 93 si tinerii de-atunci isi doreau altceva. Vremea trece,noi imbatranim ! Sansa pe care ti-o da democratia,trebuie s-o fructifici la maximum .Si nu poti lua aceasta sansa unor oameni care isi doresc sa-si asigure viitorul lor si al copiilor lor in alt mod decat acela pe care eu si generatia mea l-am cladit.Sper ca ai citit interventia lui V Stoica .Oricat de vizionari ar fi,cei din leatul meu tot au(am) trait in comunism pana la 40 de ani.
    Nu am inteles la al cui "amalgam de ganduri" te-ai referit,ca daca era in legatura cu ale mele,incep sa-mi fac griji .Nu ca n-ar fi bine sa ai multe ganduri,dar mi-e teama sa nu mi-oi fi pierdut sirul lor si mai ales coerenta :))iar, daca zici ca-ti face placere sa vii pe-aici ar fi iar doua posibilitati:ori-ori ;) Astept cu infrigurare :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Simpatia, de care se bucura PD-L, s-a bazat indelung pe intransigenta declarativa fata de coruptie. Si pe curatenia unora dintre liderii sai. Miturile insa au cazut rand pe rand, iar daca exista un rest de simpatie, cred ca se datoreaza mai ales lipsei de alternativa. Doar n-o sa-i acceptam pe ponta, cernea, vasilescu sau hunor. Or fi ei tineri, dar sunt discipolii batranilor lor. E drept ca si PD-L se innoieste mai repede decat concurenta, dar o face tot cand exista alternativa: pana la Baconschi, Preda sau Voinescu, nimeni n-ar fi renuntat la Blaga, Berceanu sau Frunzaverde. Dar chiar si asta tot cu pretul pastrarii influentei lui "il maximo" prin boc si udrea.
    Privitor la NR, le acord cea mai mare incredere, dar sesizez tendinta lor spre reguli foarte coercitive, cu spatiu stramt de negociere, paranoide chiar. O fi frica de greseala, de ispita, prea puternica! Se adreseaza, dupa propriile declaratii, tuturor celor ce inca mai spera, dar ofera la schimb un cadru foarte restrictiv. Nu pare ca ar vrea sa creasca din opiniile eventualilor adepti, ci cauta fani pentru convingerile proprii. Sa nu intelegi insa ca-i critic - lasa astfel loc si de alte curente politice, ceea ce e chiar salutar.

    PS. Era vb de gandurile mele. Ele par a fi ordonate sub parietale, insa cand ma asez sa scriu raspunsul promis la "Manipulare, manipulare (...)" se inghesuie toate sa iasa deodata prin tastatura si rezulta un ghiveci nepublicabil. Dar nu renunt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Citeam pe un blog,o leapsa,asa,mai telectuala cu timitere la durata existentiala a unui blog serios vezi bine, si factorii de care ar depinde longevitatea lui. Intertesante concluzii ,dar....cate pareri atatea schimbari ale sensului pe care il dau eu "lepsii " respective.
    Tot asa iti pot spune ca sta treaba si cu pdl ,din pmdv .Stii ca sunt catar in unele privinte,si cred ca inoirea in pdl nu vine dinspre tineri ,si ma refer la cei mentionati de tine,ci tot de la cei care avand termene de comparatie din experienta traita si-au dat seama de necesitatea pasului mai saltat,mai vioi spre inainte. Dar,tot eu zic, gata ,sa-i lasam si pe cei ce se bat cu pumnu-n chiept ca n-au loc de hailalti batrani,si fac simpozioane peste simpozioane, daca era basesciana va fi urmata de o alta asemanatoare ori ba,zic sa-i lasam sa dovedeasca ce vor si ce pot. De-aia mi-au placut ,pana la aplauze, doua fraze ale lui M Neamtu,pe care le citise,parca, de aici de la mine :)) si nu ca sunt io mai desteapta si mai iute de cap,dar sunt concluzii de bun simt.
    Hantzi,cand e vba de o natiune,de un intreg palpabil si nu de o sintagma aruncata la intamplare in virtual ,nu trebuie sa te joci,cum nu se joaca de ex nici Basescu .O sa-mi dai dreptate la un moment dat si cred ca atunci vei rememora ca omul acesta ,convenindu-i au ba(gandeste-te ca e terminat ca politician ca si Boc)a pus mana si a sapat transhee pur si simplu in natiune,incercand sa o trezeasca la realitatea care duce spre o demna civilitate si nu in alta parte.Victimele colaterale nu vor fi luate in seama de istorie niciodata.
    Eu sunt la pensie si parafrazandu-l pe Base,dupa ce ai fost CINEVA la viata ta ,ce-ai mai putea fi? Mi-am vazut copiii lansati pe orbita lor,aceea de care sunt ei in stare am avut de grija sa-i cresc frumosi,iar acum,cu mosul meu ne vedem de cei 2 nepoti ,cu toate ca aveam in planuri, atunci cand ne-am pensionat ,ca o sa facem si pt noi cate ceva .Dar,nu tot ce-ti planuiesti iti iese :))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai ca ma luai cu vorba si nu stiu daca ai inteles ce-am vrut sa zic. Imi place la nebunie chiar intransigenta lui M Neamtu si deocamdata pendulez intre a fi de partea lui ,sau voi ramane fidela celorlalti.Depinde in mare masura si de unnii si de ceilalti pt ca nu pot fi de acord ,in totalitatea ei,cu fraza spusa de V Stoica la o dezbatere :‎"Eu cred ca viitorul dreptei este mai optimist. Avem sansa ca pe viitor sa construim o mare forta a dreptei si cred ca acest partid e mai bine sa fie PDL, decat un partid nou, despre care nu stim nimic"

    RăspundețiȘtergere
  10. Vruta-r-ai sa ma racai? "Dupa ce ai fost CINEVA, ce-ai mai putea fi?"
    Victoria dubla a lui Base nu e in fapt a lui. sau, in orice caz, nu e o chestie de palmares personal, la fel cu victoriile lui Lance sau a Gabrielei Szabo ... eu asa vad. Imi pare mai mult o obligatie, decat o diploma de atarnat pe perete.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa fii si o data Presedinte de tara si tot CINEVA te numesti! Cineva trebuie sa spele,cineva trebuie sa faca mancare,cineva trebuie sa ....reiau "despre mine" ? Nu e cazul ! Parafrazarea lui Basescu (dupa ce am fost Presedinte de tara mai pot fi Presedinte de partid ?gata cu politica )la asta m-am referit si am crezut c-ai inteles-o:)))))El n-a spus niciodata ca e CINEVA, ci constata ,cu regret, ca nu se mai poate intoarce la politica de partid. Sa stii ca io am deja 3-4 diplome atarnate ! de "cea mai buna mama " si "cea mai buna bunica",sotie si soacra Nu o mai pot avea pe cea de "cea mai tanara si frumoasa gospodina" cu toate ca mi-as dori-o :))n-am vrut sa te racai !

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-era cunoscuta declaratia sa. In original suna astfel: "O să spun foarte cinstit că nu. Asta pleacă dintr-un orgoliu. Într-o ţară în care ai fost preşedintele ţării, nu mai poţi fi nimic altceva decât ce ai fost, un fost preşedinte"
    Orgoliu, deci! E ca si cum dupa ce ai fost "cea mai tanara si frumoasa gospodina", de le cadeau altora ochelarii pe podele, n-ai mai putea fi "cea mai buna mama " si "cea mai buna bunica",sotie si soacra. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Touchee :roll: cum stii tu sa intorci din condei totu':))

    RăspundețiȘtergere
  14. Ziua bună :) Monica, bună radiografie, ai surprins cu realism si fineţe ce e mai important si mai "nevralgic". "Dizidenţă" în partid nu e cel mai corect termen,asa e, mai potrivit ar fi încercări de reparaţii si iniţiative benefice societăţii din interior depăsind rezistenţa si piedicile puse de "colegi". Adică ce face, în primul rând, Monica Macovei. Fără aplicarea de proiecte economice eficiente, fiecare ceas pierdut înseamnă pericol de iesire din strădania redresării. Iar fără un barem de moralitate politico-instituţional,n-ajungem nicăieri. Deocamdată aici ne învârtim si de aici ar fi de reluat politicul si de refăcut statul...

    RăspundețiȘtergere