Cartea ,dupa spusele autorului nu a avut un plan anume,dupa care sa se fi lucrat ,ci in urma unor dezbateri pe blogul personal al autorului a devenit o antologie de texte "ale unor intelectuali,prieteni de valori si idei" , presupun foarte valoroase, odata ce pe coperta de mai jos apar nume sonore ale intelighentiei ro.
Recunosc ca am retinut un fragment de text , care mi-a atras atentia si care este inclus ,cu siguranta ,in acest volum "Anatomia resentimentului" odata ce incepe cu
,,Mă întrebi, draga Volo, cum definesc resentimentul. Poţi merge pe mîna lui Nietzsche, socotind că resentimentul rezumă morala sclavilor. Dar autorul Ştiinţei voioase greşea privind tocmai creştinismul ca morală a sclavilor, întrucît resentimentul e ranchiuna, animozitatea şi „ţinerea de minte a răului” (he mnesikakia), pe care Părinţii Bisericii le numără printre păcatele grave.
Nu creştinismul e matricea resentimentului, ci revoluţia modernă, ca practică a unui anticreştinism radical. Antonimele resentimentului – iubirea, prietenia, uitarea sau iertarea – demonstrează, cu toată forţa rostirii, că omul resentimentar este străin de valorile Evangheliei. Aş spune însă altceva, rugîndu-te să ierţi abaterea de la canoanele corectitudinii politice: resentimentul este ura de sine a sclavului care nu suportă povara libertăţii. Omul resentimentar se simte: 1. jignit din naştere. 2. neconsolabil. 3. inferior. El nu-şi acceptă originea, respinge solidaritatea şi detestă superioritatea altuia, pe care-l transformă, pentru a se justifica, în model negativ."
Th Bacosnski
Un text care m-a impresionat profund atunci cand citindu-l, intelegerea realitatilor inconjuratoare a fost mult mai usoara pt mine .
Remarcasem subiectul - despre resentiment- inca de aici ,cand intr- un articol al sau dl Tismaneanu scria
Resentimentul isi gaseste originea in neputinta de a crea, de a admira, de a
darui, pe scurt de a recunoaste.
Astept cu nerabdare aparitia volumului .
Moni,
RăspundețiȘtergereDacă şi cu parcă nu s-au urcat în barcă (ceva mai mare)!
Ţe să fie, ţe să fie? Mai direct: "de ce?". Acum era momentul cel mai propice, care greu se va repeta. Îmi pare sincer rău, nu de om ci de opera sa.Omul nu poate ieşi din carapacea sa penibilă şi blasfematoare. Opera străluceşte, însă parcă nu pentru toţi ochii!
(O partte a celor trecuţi de VT pe copertă, probabil s-ar fi simţit jigniţi de apropierea numelui lor de al celui de care vorbesc. EL ..... bbbrrr ..... face mai rău cu toţi cei din jur şi din cărţi)
Mă bucură prezenţa lui Devis Grebu, care mi-a plăcut ENORM!
Poate cumpăr şi eu cartea, dacă o apuc şi dacă preţul este omenesc pentru Ro!
Sănătate
şi spor la tot mai frumoasele rânduri pe care ni le arăţi .....