vineri, 7 mai 2010
Paralele...inegale
La începutul acestui an, toată Europa privea spre Grecia cu o oarecare invidie. Cel mai pesimist scenariu al Comisiei Europene arăta că Grecia va avea anul acesta o creştere economică 0,3%, prognoză care excludea din start posibilitatea recesiunii.
Aproape 35% din greci nu sunt salariaţi, având ocupaţii nedeclarate oficial, în urma cărora pot scăpa de impozit. Această situaţie permite unei mari părţi din populaţie să aibă o situaţie economică înfloritoare
Reversul medaliei devine tot mai întunecat: datorie publică de 113,4% din PIB pentru 2009 şi deficit de 9,4%, în condiţiile în care normele pentru zona euro sunt de 60% pentru datoria publică şi 3% pentru deficit.
Astfel a ajuns Grecia să intre în vizorul Bruxelles-ului pentru deficit excesiv.
De ce credeti ca s-a sesizat Europa Unita asa repede?
Cunostea modelul guvernului minoritar Tariceanu sustinut de prietenii pesedei ai lui Prostoveanu.
Cunoscută pentru economia subterană foarte dezvoltată, Grecia a beneficiat de avantajul unui mediu de afaceri destul de animat, fapt ce a determinat un şomaj ţinut un timp la cote reduse.
Ceea ce in Ro nu s-a mai putut dupa alegerile din 2008.Cazand guvernul Liberal,a iesit repede la suprafata minciuna si economia care duduia.
Ca sa iasa din faliment,Greciei ii trebuiesc 110 miliarde Euro de la FMI.Romania a imprumutat 20 miliarde ,din care i s-au dat 2 transe mici.
Totul este cauzat de faptul că, de exemplu, turismul, foarte dezvoltat în Grecia, este înglobat într-o proporţie uriaşă în economia subterană. De aici, tot ce ţine de el: transportul, hotelurile, restaurantele, construcţiile. Prima consecinţă este un venit la bugetul de stat foarte redus în raport cu activitatea economică existentă, iar statul nu mai poate face faţă cheltuielilor mari ale unui sistem generos de pensii şi indemnizaţii de şomaj.
Si la greci se iau subventii pt culturi de maslini ,inexistente ,cum si la noi se iau subventii pt animale ,care au fost de mult vandute.
Vi se pare ceva necunoscut din ceea ce cititi?Aceleasi cauze au destabilizat si Ro .Numai ca,exista o mare diferenta intre Ro si Grecia,ce-a de-a doua facand parte din zona Euro,chit ca-i trebuie atatia bani ,nu o sa fie niciodata lasata sa intre in faliment,cum ar fi lasata la o adica RO.Ar fi catastrofal pentru credibilitatea monedei europene.
Asa ca vom merge inainte cu nevoile si neamul.Cu pensii diminuate cu 15 %.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu