joi, 16 septembrie 2010

Pipidi transeaza fara mila !

Nu mi-am exprimat pana acum vreo opinie fata de scrierile sau pozitiile dnei Pipidi.Atunci cand EBA si-a depus candidatura, dac-as fi fost in locul distinsei doamne nu as fi avut in nici un caz o pozitie de respingere a tinerei candidate.A fost o pozitie care a facut rau: si PDL, si dumneaei.As fi luat-o insa langa mine pe eba ,in cazul in care eram colege in Parlamentul European si ori/ori :as fi desfiintat-o, daca era bata,sau as fi facut un mare om, dintr-o tanara cu ifose de Dorobanti.Asa cum a procedat a adat apa la moara celor care au vrut ca "elefantii" din politica ro sa faca pasul inapoi.

De data aceasta,analiza pe care o face AM Pipidi este singura de pe piata media care merita sa te apleci asupra ei. Cu o obiectivitate rarisim intalnita in ultima perioada ,motiveaza toate aspectele implicarii partilor in acest conflict .Din partea mea,felicitari !

La întrebarea „e normal ca în timpul crizei de azi să arestezi pe unul vinovat de criza precedentă?", răspundem ascultătorilor noştri de la Radio Erevan: „Normal nu e, dar e bine". Decât să nu-l arestezi niciodată! Trebuia să punem odată capăt marii redistribuţii de la fraieri (păgubiţii FNI) către deştepţi (toţi cei care au beneficiat de sponsorizarea Vîntului după FNI, de la Varujan Vosganian la Cătălin Avramescu, că până la urmă la asta se reduce totul). Arestarea lui Vîntu, a lui Dan Diaconescu şi sechestrul pe datoriile Rompetrol sunt toate elemente pozitive. Da, economia abia suflă, da, guvernarea, şi pe extern, şi pe intern, e cam lamentabilă, dar măcar legea se mişcă. De ce nu l-au arestat mai demult? Răspuns: că nu au avut cum! Acesta e primul moment în care au fost întrunite toate elementele necesare, unele internaţionale de dată foarte recentă, cum ar fi transparentizarea paradisurilor fiscale sau cooperarea fără precedent peste frontiere. Şi nu doar Procuratura e bună: în sfârşit vedem funcţionând serviciile secrete şi poliţia, în sfârşit există şi judecători care iau decizii curajoase, care merită citate de presă.

A dat Băsescu telefoane în Indonezia să ceară să nu treneze situaţia? Bine a făcut, asta e datoria lui. Nu le-ar fi dat dacă Vîntu trecea de partea lui? Se poate, dar justiţia ar fi avut de pierdut. Şi de ce nu a trecut Vîntu de partea lui, dacă aşa s-ar fi aranjat totul? Evident, fiindcă nu s-ar fi aranjat cum îi convenea lui. Din nou, justiţia iese câştigătoare din acest conflict. Problema era dacă ar fi căzut la pace. Verbul lipseşte din limba română, în engleză se spune „colluding" atunci când părţile cad la o înţelegere necuvenită. Oricât mă exasperează conflictul nostru politic pentru lipsa de consens asupra soluţiei economice, pentru anticorupţie el a fost o mană cerească. Băsescu nu e atotputernic, din fericire, şi nici duşmanii lui nu sunt destul de tari să-l dea jos. Situaţie din care profită independenţa justiţiei, altfel nu ar cădea precum popicele, de la aliaţii preşedintelui (Solomon sau Dan Diaconescu) la duşmanii săi (Vîntu, Voicu). Toate merg prost, dar anticorupţia merge bine. Făt-Frumos s-a făcut mare, dar zmeul nu s-a făcut încă mic. Partidele continuă să genereze corupţie. DNA intră azi la un primar, mâine la altul, senatorii PDL cer pe faţă Guvernului bani pentru circumscripţiile lor, iar Udrea le promite primarilor fonduri preferenţiale măcar la anul. Încă nu şi-au dat seama că va ajunge şi la ei: vine Ponta acuşica!

Documentele scoase la iveală în aceste zile trebuiau să fie văzute de public. Ele dovedesc fără putinţă de tăgadă că avem de-a face nu cu nişte şmecheri care profită de vidul legislativ, ci cu crima organizată pe ruinele vechii Securităţi. Amărâtul de Stancev, înregistrat de servicii, se văicărea că orice propunere ar face unui ministru, acela o acceptă şi după aceea o discută cu omul lui Vîntu şi încearcă să o pună în practică cu mafia locală, nu cu cea a lui, străină (naţionalismul über alles). Ei controlează tot, de la reparaţii de drumuri la renovarea centrului istoric şi la studiile de specialitate privitoare la distribuirea viitorilor bani europeni din cercetare, pentru care se alocă trei sferturi de milion unei firme a domnului Stratan, un băiat al lui Vîntu! Aştept detalii de la ministrul Funeriu, care ar trebui să facă imediat o anchetă, dar vă daţi seama numai din acest caz că totul e corupt, inclusiv banii europeni care încă nu au ajuns (bravo anchetatorilor de la Adevărul pentru investigaţie). Am îmbrobodit ţara cu o mie de legi ale achiziţiilor aprobate de Bruxelles, în mod inutil, nimic nu se distribuie în România din pură întâmplare şi mafia îi sufocă pe adevăraţii capitalişti.

Eu nu am televizor, dar, fără să mă uit, sunt convinsă că ecranele sunt pline de lamentările celor întreţinuţi de Vîntu. Ale unora, că sunt şi unii şi mai plini de caracter, care l-au lăsat baltă de cum a început să-i meargă prost. O mai fi şi a treia categorie, a naivilor care nu au ştiut de la cine iau? Nu prea văd cine ar fi în ea şi e o cale simplă pentru aceştia să îşi rezolve dilema morală: să îi dea banii înapoi. Dumnezeu ştie că omului îi trebuie fiecare ban azi, în situaţia grea în care a ajuns. Văd că e emoţie mare că HotNews a scris pe o listă numele celor care i-au luat partea lui Vîntu. Păi, de ce? A lista lumea e la noi o procedură foarte răspândită şi universal practicată. Vadim ne pune de douăzeci de ani pe listă. Badea face listele lui în fiecare seară. Văd că şi Biju Morar a făcut o listă - cu cei care l-au felicitat că l-a numit amicul Baconschi consul pentru serviciile lui, ca şi cu cei care l-au înjurat - şi s-a consolat cu ideea că e în tabăra bună, fără să bage de seamă că nu mai e bună de când a otrăvit-o el cu cianură, ce să mai vorbim de alte dejecţii. Lista serveşte doar cui nu e de faţă, ca mine, nu vedeam altfel că a apărut micul Alistar, care luptă cu corupţia din BMW şi se vaită că din cauza lui Vîntu lumea nu o să mai remarce că s-au tăiat subvenţiile la căldură. Sper ca vreun luptător contra căldurii să se ocupe, în compensaţie, de subiectul crimă organizată când va fi invitat la o emisiune despre încălzirea globală.

Statul are de profitat din această împrejurare. Ce schimbare radicală! Acum mai bine de zece ani, ultima oară când am chemat poliţia în România, pentru că se furau regulat din faţa casei Iorga din Sinaia plăcuţele de număr ale maşinilor vizitatorilor (evident, de o gaşcă de hoţi de maşini), m-am trezit cu nişte amărâţi care tocmai fuseseră mătrăşiţi din Cumpătu, unde fuseseră să execute pe iubita lui Bivolaru, am uitat cum o chema. Mieluşeii statului s-au instalat pe terasă şi mi-au povestit cu lacrimi în ochi ce greu le e lor să-şi facă datoria de când nimeni nu mai respectă legea şi pe ei şi fiecare golan se plânge dacă îl ating un pic la interogatoriu. Potenţa acestei echipe, evacuată de o femeie cu tupeu politic şi bodyguarzii ei de la o execuţie silită unde fuseseră un pluton întreg, înarmat cu o hotărâre judecătorească definitivă, era aşa de clară că vizita lor s-a transformat în cinci minute într-una la un psihanalist, nu la un reclamant. Nu a mai avut nimeni lipsa de tact să aducă în discuţie obiectul ei. După ce mi-au băut ceaiul şi mi-au explicat că noi, liderii de opinie, suntem infinit mai puternici decât ei, oamenii legii, au plecat, lăsându-mă să‑mi rezolv singură problema cu infractorii.

Hai să nu ne mai emoţionăm doar de soarta fiarelor! Ăsta nu e un meci la care punem pariuri cine e mai tare, tabăra noastră trebuie să fie clară, suntem cu statul şi cu fraierii, dacă e să plâng pe careva îi plâng pe ei, că o cultură în care infractorul e privit ca un băiat deştept şi victimele îşi merită soarta se numeşte junglă. Dacă vreţi să nu mai fiţi expuşi, faceţi un pas în spate, nu lista vă expune, ci atitudinea voastră, că nu apăraţi un duşman al lui Băsescu, apăraţi crima organizată! Voi sunteţi cea mai bună dovadă că lupta contra ei trebuie dusă şi în opinia publică, cum a şi fost dusă în Italia, unde mult mai puţini oameni publici au avut curajul să o apere pe faţă, şi da, arestările se făceau în direct ca să-i intimideze pe alţi criminali. Nu, nu e adevărat că ce li se întâmplă lui Vîntu şi Diaconescu se poate întâmpla oricui! Nu am văzut încă nici o eroare judiciară în România pe tema corupţiei, dar încercări de a împiedica justiţia să judece, berechet!

În sfârşit, arestările din urmă nu au mare legătură cu potenţialul succes al unei moţiuni de cenzură, care se referă la alt tip de nemulţumiri şi probleme. Dar fac mai grea, dacă nu imposibilă, o nouă suspendare a lui Băsescu. Aceasta devine ridicolă câtă vreme primii ei profitori ar fi, evident, crima organizată. Ponta şi Antonescu, dacă ar fi cu adevărat lideri, şi nu nişte figuranţi puşi de alţii în faţă, ar pricepe că nu-l pot bate pe Băsescu decât dacă intră în concurenţă cu el în lupta cu mafia şi par mai credibili, şi nu, dimpotrivă, dacă se aliază cu ea, cum fac azi.


Si-n alta ordine(de idei), dar... tot pe-acolo,oops!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu